SAMSUN (AA) - Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Samsun İl Koordinatörlüğü, 2011 yılından bu yana üreticilere 103 milyon lira hibe desteği verdi.

Samsun Valisi Osman Kaymak, yaptığı yazılı açıklamada, IPARD II Programı kapsamında üçüncü başvuru çağrı döneminin ilan edildiğini belirtti.

TKDK Samsun İl Koordinatörlüğünün üçüncü çağrı döneminde hayvancılık ile çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve iş geliştirme sektörlerinde yapılacak projelere, yüzde 40 ila 70 arasında hibe desteği vereceğine işaret eden Kaymak, şunları kaydetti:

"TKDK Samsun İl Koordinatörlüğümüz, 2011 yılında yayımlanan ilk çağrı dönemimizden beri yatırımcılarımıza hibe desteği vermektedir. IPARD I programının uygulandığı ilk 5 yıllık süre ile IPARD II programının ilk 2 çağrı dönemi boyunca hayvancılık, gıda işleme, paketleme ve depolama ile kırsal ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesi sektörlerinde toplam yatırım tutarı yaklaşık 250 milyon lira olan 844 proje desteklenmiştir. Bu işletmelerde yaklaşık 103 milyon lira hibe hak sahiplerine ödenmiştir. Bu sektörlerde bin 660 kişinin istihdamı sağlanmıştır. "

IPARD 2 programı üçüncü başvuru çağrı döneminde, hayvancılık ile çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi, yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimi sektörleri kapsamında yapılacak yatırım projelerine destek verileceğini aktaran Kaymak, "Çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi projelerinin kabulü 12 Şubat ile 15 Mart 2018 tarihleri arasında yapılacak. Bu kapsamda tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği, süs bitkisi yetiştiriciliği, mantar ve misel üretimi, arıcılık, zanaatkarlık ve katma değerli ürünler, kırsal turizm, su ürünleri yetiştiriciliği, makine parkları, yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimi sektörlerinde yapılacak yatırımlara 87,2 milyon avro hibe desteği verilecektir." ifadesini kullandı.

Hayvancılık projelerinin kabulünün ise 1 Mart ile 2 Nisan 2018 tarihleri arasında yapılacağını bildiren Kaymak, "Bu kapsamda süt ve kırmızı et üreten işletmeler, hindi ve kaz yetiştiriciliği, yumurta üreten işletmeler sektörlerinde yapılacak yatırımlara 164,7 milyon avro hibe desteği verilecektir. Vatandaşlarımızı hibe desteği alabilecekleri sektörler ve yapabilecekleri yatırımlar hakkında bilgi almak ve açılan başvuru çağrı döneminde proje sunmak üzere Samsun İl Koordinatörlüğüne davet ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.