Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 7 azaldı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2016 yılı Temmuz ayı Sanayi Üretim Endeksi’ni açıkladı. Buna göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki aya göre yüzde 7 azaldı. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2016 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 5,3, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 7,7 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 3,2 azaldı.
Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,9 azaldı. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2016 yılı Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 0,8 ve imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 6,5 azalırken, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 3,1 arttı.
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi gruplarında en yüksek azalış dayanıklı tüketim malı imalatında gerçekleşti
Ana sanayi grupları (MIGs) sınıflamasına göre, 2016 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre en yüksek azalış yüzde 21,1 ile dayanıklı tüketim malı imalatında gerçekleşti.
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış imalat sanayiinde en yüksek azalış diğer imalatlarda gerçekleşti. İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2016 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre en yüksek azalış yüzde 30,2 ile diğer imalatlarda gerçekleşti. Bu azalışı, yüzde 21,7 ile elektrikli teçhizat imalatı ve yüzde 16,1 ile ağaç, ağaç ve mantar ürünleri (mobilya hariç) imalatı takip etti.
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış imalat sanayiinde en yüksek artış diğer ulaşım araçlarının imalatında gerçekleşti
İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2016 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 11,8 ile diğer ulaşım araçlarının imalatında gerçekleşti. Bu artışı, yüzde 6,7 ile deri ve ilgili ürünlerin imalatı ve yüzde 3,1 ile makine ve ekipmanların kurulumu ve onarımı takip etti.
(İHA)