Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği'nden yapılan açıklamaya göre, Ocak ayında Türkiye'ye gelecek Suudi Arabistan Tarım Bakanlığı yetkilileri, Türkiye'de hayvancılık tesislerini gezerek üretim konusunda incelemelerde bulunacak. İthal edilecek canlı hayvan sayısı ise Türkiye ve Suudi Arabistan yetkilileri arasında yapılacak görüşmelerden sonra netleşecek.

Suudi Arabistan'ın, Türkiye'den canlı hayvan alması konusu Tarım Bakanı Fahad Bin Abdulrahman Bin Sulaiman Balghunaim ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in İstanbul'da yaptığı görüşmede gündeme geldi. Suudi Bakan Balghunaim, ayrıca Türkiye'nin tarımsal alandaki deneyimlerinden yararlanmak istediklerini belirterek, ''Son 10 yılda kaydettiğiniz gelişmeleri dikkatle izliyoruz. Türkiye'nin tarımda büyük bir tecrübesi var, bizim de bu alanda öğreneceğimiz çok şey var. Özellikle bilgi paylaşımı ve ortak araştırmalar yapabiliriz'' dedi.

Bakan Mehdi Eker ise uygulanan tarım politikaları ve alınan tedbirler neticesinde Türkiye'nin tarımsal üretim değeri açısından dünyada 11. sıradan 7. sıraya, Avrupa'da da 4. sıradan 1. sıraya yükseldiğine dikkati çekti.

Türkiye'nin tarımsal araştırma-geliştirme çalışmalarına özel önem verdiğini belirten Eker, 250 bin kapasiteli bir tohum gen bankası ile kuraklık test merkezi kurduklarını aktardı. Suudi Arabistan ile tarım alanında her türlü işbirliğine açık olduklarını ifade eden Eker, iki ülke arasında işbirliği mutabakat zaptı imzalanmasının faydalı olacağını, böylece tarımsal işbirliğinin daha da ileri taşınacağını kaydetti.