Fazla kilosu olan; fazla kiloları nedeniyle sağlığı bozulan, kendi çabaları ile kilo veremeyen fakat kilo vermek için hayatını değiştirmeye kararlı olan obezite hastalarının sağlıklarına kavuşturulması adına sindirim sistemlerinin geçici ya da kalıcı olarak cerrahi yöntemlerin bütünü obezite cerrahisi olarak tanımlanabilir. 

Obezite cerrahisi ya da bir diğer adı ile bariatrik cerrahi farklı yöntemleri bünyesinde barındırmaktadır. Obezite cerrahisi kapsamında gerçekleştirilen operasyonlar sonucunda hastaların mide hacmi küçültülür ya da besin emiliminin azaltılması sağlanır. Hem besin emiliminin azaltıldığı hem de midenin hacim olarak küçültüldüğü obezite cerrahisi operasyonları da bulunmaktadır. 

Obezite cerrahisinin uygulanabilmesi için hastaların sağlık kriterleri objektif olarak değerlendirilmelidir. Her fazla kilolu kişiye obezite cerrahisi uygulanamaz, obezite cerrahisi için uygun olan adayların;

  • Vücut Kitle İndeksi değerlerinin 40 ve üzerinde olması;
  • Vücut Kitle indeksi değerlerinin 30 ve üzerinde olup astım, uyku apnesi, kolesterol, kalp ve damar sorunları gibi hastalıklarının bulunması;
  • Ameliyat sırasında sağlık riski taşımaması gerekmektedir.

Obezite cerrahisinin uygulanabilmesi için objektif kriterler kadar hastaların sağlaması gereken psikolojik şartlar da bulunmaktadır. Hasta hayatını değiştirmeye hazır değilse, ameliyatın sonuçlarını kaldıramazsa, ailesinden ve sosyal çevresinden destek alamayacaksa cerrahlar obezite cerrahisi operasyonlarının yapılmaması yönünde karara varabilirler. 

Obezite Cerrahisinde Hangi Yöntemler Uygulanır?

Obezite cerrahisinden obezite hastalarının kilo vermesi amacıyla gerçekleştirilebilecek birden fazla yöntem bulunmaktadır. Hangi yöntemin hangi hasta için uygulanacağının kararını cerrahlar verir. Hasta için en doğru yöntemin belirlenmesi sırasında;

  • Hastaların genel sağlık durumları,
  • Hastaların vermesi gereken kilo miktarı,
  • Hastaların yaşları,
  • Hastaların daha önce mide ameliyatı geçirip geçirmediği ve
  • Hastaların kilo almalarına neden olan faktörler değerlendirilir.

Sleeve Gastrektomi (Tüp Mide Ameliyatı)

Obezite hastalarının hızlı kilo vermesi için midenin hacminin %80 oranında kalıcı olarak küçültülüp, ince bir tüp şeklinde yeni bir mide oluşturulması amacıyla gerçekleştirilen obezite cerrahisi yöntemine tüp mide ameliyatı denir. Tüp mide ameliyatı sonrasında bir sene içerisinde hastalar uzman önerileri doğrultusunda beslenip egzersiz planlarına uyarlarsa fazla kilolarının %70’ine kadar verebilirler. 

Mide Balonu Yöntemi

Mideye ağız boşluğundan şişirilebilir özel yapıdaki bir balonun yerleştirilmesi ile gıda alımını kısıtlamaya yönelik gerçekleştirilen; obezite cerrahi yöntemleri arasında yer alsa da cerrahi özellik taşımayan prosedüre mide balonu yöntemi denir. 

Ameliyattan sonraki 6 aylık süreçte hastaların fazla kilolarının %30’unu vermeleri için uygun zemin hazırlayan bu yöntem ameliyata uygun olmayan ya da vermesi gereken kilo miktarı diğer obezite hastalarına oranla daha az olan kişilere uygulanır. Bu yöntemin uygulandığı kişiler 6 ay sonra mide balonlarını çıkartmak zorundadır; gerekli görülürse yeni bir balon mideye yerleştirilir. 

Mide Kelepçesi Ameliyatı

Yemek borusu ile midenin kesişim noktasının hemen altına ayarlanabilir silikon bir bant takılması ve bu işlem sonucunda midenin şekli kalıcı olarak değişmeden midenin üst kısmında küçük bir cep oluşturulmasını amaçlayan obezite cerrahisi yöntemine mide kelepçesi ameliyatı denir. 

Mide kelepçesi ameliyatı geçiren hastalar fazla kilolarının yaklaşık %60’ına kadar olan kısmını 1 yıllık bir diyet ve egzersiz programına uyarak verebilirler. 

Gastrik Bypass

Midenin hacminin küçültüldüğü ve aynı zamanda ince bağırsağın da bypass edildiği; böylece hem besin alımının hem de besin emiliminin kısıtlandığı obezite cerrahisi yöntemine gastrik bypass denir. 

Acil kilo vermesi gereken obezite hastaları için en çok tercih edilen yöntemler arasında yer alan gastrik bypass hastaların fazla kilolarının %70’inin bir yıllık süreç zarfında verilmesini mümkün hale getirir. Gastrik bypass ameliyatı sırasında mide ve ince bağırsakta gerçekleştirilen değişimler uzman cerrahlar tarafından geri döndürülebilir. 

Duodenal Switch

En yeni ve en iddialı obezite cerrahisi yöntemi olarak kabul edilen Duodenal Switch ameliyatı tıpkı Gastrik bypass gibi hem besin emilimini hem de gıda alımını kısıtlayan cerrahi bir operasyondur. 

Tüp mide ameliyatındaki gibi midenin fazla kısmı tamamen vücuttan çıkarıldığı için bu ameliyatın sonuçları geri döndürülemez. Ameliyat sonrası yeni hayatına uyum sağlayan hastalar fazla kilolarının %80’ine kadar olan kısmından kurtulabilirler.