SPK, geri alım programı ve açığa satış ile ilgili önemli açıklamada bulundu.
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), piyasaların sağlıklı şekilde işlemesine yönelik yatırımcılara iki önemli noktada uyarı yaptı. Ülkenin sermaye piyasalarında son günlerde yaşanan gelişmeler kurul tarafından yakından izlendiğini ve piyasaların sağlıklı bir şekilde işlemesine yönelik olarak ikinci bir duyuruya kadar uygulanmak üzere şu hususların kamuoyuna duyurulması uygun gördü:
"Genel kurullarınca alınmış bir karara bağlı olarak yürürlükte bir geri alım programı olmayan halka açık şirketlerimiz, özel durum açıklaması yapmak kaydıyla herhangi bir limit söz konusu olmaksızın borsada kendi paylarının geri alımını gerçekleştirebilecektir.
Genel kurullarınca alınmış bir karara bağlı olarak geri alım programı yürüten halka açık şirketlerimiz, özel durum açıklaması yapmak ve yetkili organlarını bilgilendirmek suretiyle herhangi bir limit söz konusu olmaksızın borsada kendi paylarının geri alımını gerçekleştirebilecektir".
Ayrıca kurul, yatırımcıların ve yatırım kuruluşlarının açığa satış işlemlerinde mevzuatta öngörülen teminatlandırma ve işlem kurallarına uymaları gerektiğini, aksi uygulamaların tespiti halinde işlemleri gerçekleştirenler hakkında yasal işlem yapılacağını belirtti.
(iha)