SGK bir açıklama yaparak, ''25 yaşın altındaki öğrencilerin yüksek lisans yaptığı halde sağlık yardımı alamaması, öğrenci belgeleri ile kuruma başvurmamalarından kaynaklanmaktadır'' dedi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 25 yaşın altındaki sağlık yardımı alamayan ve kendilerine Genel Sağlık Sigortası prim borcu tahakkuk eden yükseköğrenim öğrencilerinin, kuruma öğrenci belgeleriyle başvurdukları taktirde sağlık aktivasyonlarının açılacağı ve tahakkuk edilen borcun silineceğini bildirdi.

Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan yapılan yazılı açıklamada, bugün bir köşe yazarının ''Yüksek Lisans ve Doktora Öğrencilikten Sayılmıyor'' başlıklı yazısına değinilerek, ''18 yaşını doldurmamış çocuklara hiçbir koşul aramaksızın, 20 yaşını doldurmamış çocuklara lise ve dengi eğitim görmesi koşulu ile 25 yaşını doldurmamış çocuklara ise yükseköğrenim görmesi koşulu ile SGK tarafından sağlık yardımı verildiği ve uygulamanın bu şekliyle yürütüldüğü'' belirtildi.

Yükseköğrenimin ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrenimlerini kapsadığı anımsatılan açıklamada, kanunun öngördüğü 25 yaş şartını doldurmayan bir öğrencinin, belirtilen durumları öğrenci belgesi ile belgelemesi ve SGK'ya başvurması halinde sağlık aktivasyonunun açıldığı ifade edildi.

5510 sayılı Kanunun 3'üncü maddesinin birinci fıkrasında bildirilen ''bakmakla yükümlü olunan kişi''lerin hatırlatıldığı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

''2 yıllık meslek yüksekokulu öğrencisi, 4 yıllık fakülte öğrencisi, 6 yıllık fakülte öğrencisi, lisans öğrenimi üzerine yüksek lisans yapan öğrenci ve yüksek lisans öğrenimi üzerine doktora öğrenimi yapan öğrenci, 25 yaşını doldurduğu tarihe kadar bakmakla yükümlü olunan kapsamında sağlık yardımlarından faydalandırılmaktadır.

25 yaşın altındaki öğrencilerin yüksek lisans yaptığı halde sağlık yardımı alamaması, bunların öğrenci belgeleri ile kuruma başvurmamalarından kaynaklanmaktadır. Öğrenci belgelerini ibraz etmedikleri için aktivasyonları yapılamayan ve Kurumca re'sen Kanunun 60'ıncı maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında tescil edilip kendilerine borç tahakkuk eden 25 yaşın altındaki öğrencilerin öğrenci belgesi ile kuruma başvurmaları halinde öğrenci oldukları tarihten itibaren aktivasyonları açılmakta ve kendilerine tahakkuk eden genel sağlık sigortası prim borçları da silinmektedir.''