SİNOP (AA) - Sinop'un Erfelek ilçesinde doğadan toplanan yaklaşık 200 ton mantar Avrupa'ya ihraç ediliyor.

ATEK Gıda İşletmesi sahibi Ahmet Bayramoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Erfelek merkez ve ilçe köylerinden topladıkları mantarları başta Fransa olmak üzere İngiltere ve Almanya gibi Avrupa ülkelerine ihraç ettiklerini söyledi.

Yıllardan beri mantar toplayıp ihraç ettiklerini anlatan Bayramoğlu, "Erfelek ilçe merkezi ve köylerinden topladığımız mantarları kurutarak ya da şoklayarak depoluyor, sipariş üzerine paketleyerek yurt dışına gönderiyoruz'' dedi.

Erfelek Ziraat Odası Başkanı Ali Koca ise bölgede yetişen bir çok mantar türünün yöre halkına tanıtılmadığını belirterek, '"Sinop'tan Gürcistan'a kadar Karadeniz Bölgesi'nde yaklaşık 18 çeşit mantar var. Yöre halkı bu mantarların bir çoğunun yenilebildiğini bilmiyor. Bunun için her yıl tonlarca mantar ormanlarda çürüyerek ziyan oluyor. Vatandaşı bu konuda bilgilendirerek hem doğal bir servet olan mantarları değerlendirmeyi hem de yöre insanına gelir kazandırmayı amaçlıyoruz" diye konuştu.

Yörede göç yüzünden mantar toplayacak köylünün azaldığını da ifade eden Koca, şöyle devam etti:

"İlçemizde kestaneden sonra mantar ekonomimizi canlı tutuyor. Geçen sene ilçemizden Avrupa ülkelerine başta Fransa olmak üzere İngiltere ve Almanya'ya 200 ton fesleğen, trampet, sarı mantar ve kanlıca mantarı ihraç ettik. Bu yıl da bu rakkamları bulacak."

Türkiye'deki mantar çeşitliliğine dikkati çeken Koca, "Ülkemizde tamamen doğal koşullarda, hiçbir emek ve sermaye harcanmadan yetişen onlarca çeşit tüketilebilir mantar türü var. Bu türlerin bir çoğu Avrupa'da teknolojik imkanlar kullanılarak üretilmeye çalışılıyorken ülkemizde kendiliğinden yetişen tonlarca mantar bilinçsizlik yüzünden ormanlarda çürümeye terk ediliyor'' dedi.

Mantar zehirlenmelerine de dikkat çeken Koca, bilmeden tüketilecek her mantarın ölümle sonuçlanabilecek zehirlenme riski taşıdığını, Avrupa'ya ihraç edilen mantarların gerekli analizlerden sonra yurt dışına gönderildiğini sözlerine ekledi.