Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dün stokçularla ilgili yaptığı yeni açıklamalara rağmen stokçular ilk hamleyi yemeklik yağda yaptı. 
Bazı marketlerin raflarında, 4,5 veya 5 litrelik yağ neredeyse bulunamıyor. Olanlar ise haddinden fazla pahalı… 
Bu noktada yapılan araştırmalarda marketler topu toptancılara atarken, toptancılar yağ sanayi üreticilerine.. Ancak yağ sanayici üretileri de üretimde sıkıntı olmadığı yönünde açıklama yapması kafalarda soru işaretlerinin oluşmasına neden oldu. 


MARKETÇİ, TOPTANCI,I TOPTANCI SANAYİCİYE TOPU ATTI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın savaş açtığı "stokçuluk" yemekli yağda kendini göstermeye başladı. Marketlerde bulunan 4-5 litrelik yağ rafları boşalırken, marketler "Toptancıdan alamıyoruz" diyor. Toptancının "Yağ vermiyorlar" diyerek hedef aldığı yağ sanayicileri ise üretimde sıkıntı olmadığını ifade ediyor. Market raflarından kaybolan yağların nereye gittiği ise büyük merak konusu.
Üretimde sıkıntı olmadığı halde market veya bakkallarda yemeklik yağ raflarında yaşanan boşluklar ister istemez stokçuları akılara getiriyor. 
Özellikle son 1 haftada yaşanan bu sıkıntının nedeni yaşanan kur ve enflasyon artışına bağlanıyor. 
Bazı kişilerin daha çok kar yapmak için ürünleri stokladığı iddiaları ortaya atılırken market müdürleri de bu duruma dikkat çekiyor. 

TOPTANCIDA SINIRLAMA İDDİASI… 


İstanbul’da bir esnaf, "Siz nasıl markete girip alışveriş yapıyorsanız biz de tedarikçi firmalara gidip alışverişimizi yapıyoruz. Yağ bulmakta zorlanıyoruz" ifadelerini kullandı. 
Bir marketin müdürü ise, "Stok yapma gibi durumumuz yok. Fabrikalar mal vermiyor. Hem fiyat yüksek hem yılbaşını bahane ediyorlar. Bu durumda tedarik etmek kolay ama fiyatlar istikrarsız."
Başakşehir'de bir marketin sahibi ise daha önce toptancıdan istediği kadar ürün alabildiğini ancak son zamanlarda bazen yağ bulamadığını ifade ediyor ve ekliyor: Birileri yağı stokluyor!

FABRİKA VERMEYİNCE… 

Marketlerin hedef aldığı toptancılar ise  "Fabrikaların satışları yok. Ürünler yeni geldi. Bir haftada ya da on beş günde gelecek ürün ayda bire düştü. Çok fazla fiyat değiştirdiği için fabrikalar az üretmeye başladı. Fabrika vermeyince satamıyoruz. Fabrikalar sınırlı ürün gönderiyor. Kimseye yüksek satışlar yapamıyorlar. Üretim maliyetindeki fiyat değişiminden dolayı olduğunu söylüyorlar" dedi. 

YAĞ ARZINDA SIKINTI YAŞAMIYORUZ

Yeni Şafak Gazetesinde yer alan habere göre, Bitkisel Yağ Sanayicileri Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil şunları söyledi:
"Yaşanan tüm zorluklara rağmen sektörümüzün ve devletimizin zamanında müdahalesi ile ülkemizde yağda yeterli stok bulunuyor. Sektör olarak yağ arzında bir sıkıntı yaşamıyoruz. Bugünlerde raflarda karşılaşılan sınırlı satışların ise yaşanan fiyat dengesizliğinden kaynaklı olduğunu düşünüyoruz."

ZEYTİNYAĞI DA STOKÇU ELİNDE

Yağ tedarikiyle ilgili bir değerlendirme de Tariş Genel Müdürü Güngör Şarman'dan geldi. Pandeminin de etkisiyle tüm dünyada tarım ürünlerinde fiyatların yükseldiğini, birçok ülkenin korumacı politikalar izlediğini belirten Şarman, "Ayçiçeğinde belli başlı satıcılar başta Ukrayna olmak üzere Bulgaristan, Arjantin eskiden satmak istedikleri ürünleri kıstılar" dedi.

İLK KEZ OLUYOR
İzmir Ticaret Borsası'nın dün İstanbul'da düzenlenen toplantısında konuşan Şarman, "Bir hafta, 10 gün sonra neyle karşılaşacağımız çok bilinen bir durum değil. Bu tarım sektöründe de kendini göstermeye başladı. Zeytinyağında 235 bin ton rekolte bekleniyor ancak bu yıl bir ilki yaşıyoruz. Hiçbir dönemde görmediğimiz kadar zeytinyağını piyasayla buluşturamadık. Zeytinyağı piyasaya gelmiyor. Gelmemesinin en önemli sebeplerinden birisi çiftçinin elindeki zeytin yağının gelecekte 15 gün 1 ay sonra daha yüksek bir fiyat yakalayabileceği düşüncesinden kaynaklanıyor" diye konuştu.