İç savaş Suriye ekonomisini iflas noktasına getirirken ülkedeki işadamları da paralarını Türkiye'ye aktarmaya başladı. Ekim ayı başında açıklanan verilere göre Hatay'daki bankalarda mevduatlar son 1.5 yılda yüzde 34 oranında arttı. Paralarını güvence altına almak için Türkiye'yi tercih eden Suriyeli işadamları transfer yöntemi ise ilginç. Bankacılık sistemi ülke dışına para çıkarılmasını yasakladığı için yastık altında ve kasalarda duran dolarlar katır sırtında sınırdan sokularak Türk bankalarına yatırılıyor. Türkiye'de yaşayan ve ülkesiyle ilgili konularda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a özel danışmanlık yapan Suriyeli işadamı Gazi Mısırlı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine dayanarak Hatay'daki bankaların mevduat oranının Suriye'de çıkan çatışmaların ardından arttığını söyledi. Mısırlı, "Rakam 2011 Haziran'da 6 milyar 171 milyon liraya, 2011 sonunda 6 milyar 818 milyon liraya, bu yılın haziran sonunda da 7 milyar 55 milyon liraya yükseldi" dedi.

400 FABRİKA KAPANDI
Suriye'de çatışmalar başladığından bu yana 400 fabrikanın kapandığını, üretimin bittiğini söyleyen Mısırlı, "Suriyeli işadamları da paralarını kaçırmaya başladı" dedi. BDDK'nın şu ana kadar resmi olarak kayda geçen para miktarını açıkladığını belirten Mısırlı "Ancak son iki ay içinde bavullarla gelen para miktarının 300 milyon doları bulduğu yönünde söylentiler var. Bu rakam 500 milyon dolara ulaşabilir" diye konuştu.

VİDA, TEKSTİL VE İNŞAATTA 3 YATIRIM
Suriye'de iç savaşın başladığı tarih kabul edilen 15 Mart 2011'den bu yana 30 bin esnaf ve işadamının Türkiye'ye gelerek şirket kurduğunu söyleyen Gazi Mısırlı, son olarak MÜSİAD Fuarı'na yoğun katılım olduğunu vurguladı. Fuara katılan işadamlarının Türkiye'deki yeni yatırımlarını somutlaştırdığını anlatan Mısırlı, "Suriye'nin çeşitli şehirlerinden gelen işadamları tekstil başta olmak üzere her alana ilgi gösteriyor. MÜSİAD fuarında da vida, inşaat ve tekstil alanlarında 3 yeni yatırım somutlaştı. Suriyeli işadamları bu alanlarla ilgili olarak ortaklıklar yaptı. Yakında temel atma aşamasına gelinecektir" diye konuştu.