Çipras Hükümeti göreve gelmeden Yunanistan'a yardım pazarlıkları 13-14 saat sürerdi. Yeni dönemde ise sadece 45 dakika içinde taraflar masadan kalkıyor. Tabii bu hiç hayra alamet değil. Kulislere göre iflas yakın.
Yunanistan ve kreditörleri arasındaki çıkmaza bir çözüm bulmak amacıyla gerçekleşen görüşmeler dün de başarısızlıkla sonuçlanırken, Avrupalı liderler temerrüde düşmeye gittikçe yaklaşan Atina'ya yönelik hayal kırıklıklarını yüksek sesle dile getirdiler.

Avrupa Birliği yetkilileri, Yunanistan'ı ay sonunda Uluslararası Para Fonu'na (IMF) yapması gereken 1.6 milyar euroluk ödemeye dair fonlama alabilmek için yeni hiçbir şey önermemekle suçladı. Yunanistan ise görüşmeye devam etmeye hazır olduğunu fakat AB ve IMF yetkililerinin görüşmeleri daha ileriye götürmek için yetkilerinin olmadığını söylediğini belirtti. Atina, emeklilik sistemi ve maaşlarda kesintiye dair taleplere asla boyun eğmeyeceğinin bir kez daha altını çizdi. Her iki taraf da dün gerçekleşen görüşmenin bir saatten daha az sürdüğünü kabul ederken, burada bile farklılıklar olduğu ortaya çıktı. Yunanistan görüşmenin 45 dakika, AB yetkilileri ise bir saat sürdüğünü söyledi. 

PERŞEMBE GÜNÜ KRİTİK 

Yunanistan, artık 18 Haziran’da Lüksemburg’da Euro Bölgesi maliye bakanları (Euro Grup) ile gerçekleştirilecek toplantıya hazırlanıyor. Perşembe günü yapılacak toplantı, Yunanistan’ın temerrüdden kaçınması ve Euro Bölgesi’nde kalması ile ilgili ülkenin kaderini belirleyecek sonuçlar çıkabilir. 

MALİYETİ 1 TRİLYON EURO

Yunanistan’ın Maliye Bakanı Varufakis, “İflas edip Euro Bölgesi’nden çıkarsak, bunun Avrupa’ya maliyeti en az 1 trilyon euro olur” dedi. Varufakis “Böyle bir durumda Euro Bölgesi parçalanacak. Orta para biriminin yerini sabit bir kur sistemi alacak” dedi.