Vatandaşın elektrik faturalarını düşürmek için aldığı bu lambaların fiyatları 20-30 liraya kadar çıktı. Uzmanlar, teknolojiyle üretilmiş tasarruflu lambaların uzun ömürlü olduğunu ve enerji verimliliği sağladığını belirtirken, vatandaşları sahteleri konusunda uyardı. Sahte lambaların hiçbir tasarruf sağlamadığı gibi yüksek fiyatlarıyla vatandaşın parasının da boşa gitmesine yol açtığını anlatan uzmanlar, şunları kaydetti: "Sahte ürünün anlaşılması çok zor. Bu yüzden de güvenilir markalar tercih edilmeli. Sahte ürünlerde kullanılan kimi malzemeler sağlığı da tehdit ederken, yaydıkları radyasyonla hastalıklara yol açıyor."

ÖMÜR 5, GARANTİ 2 YIL

Bazı ambalajlarda 10 bin saat gibi ömürler yazdığını hatırlatan uzmanlar, "Bu da 5 yıl yapar. Fakat ürünlerin garanti süresi 2 yıl. Dolayısıyla vatandaş hak iddia edemiyor" dedi. EMO Enerji Birim Koordinatörü Olgun Sakarya ise, piyasada çok sahte ürün olduğunu belirtti. "Evinizdeki 100 W lambayı 23 W tasarruflu lamba ile değiştirdiğinizde günde 4 saat kullanımda yıllık kazanç 30.49 TL olmaktadır" diyen Olgun Sakarya, normal şartlarda bir tasarruflu lambaya fazla ödenen paranın 47 günde geri alındığını söyledi.

BU BiLGiLER KAZANDIRIR

Bu tip ürünlerin üretimi yüksek teknoloji ve bilgi birikimi gerektirdiği için, alırken öncelikle güvenilir marka seçin. Enerji tasarruflu lambalar standart bir lambaya göre 5'te 1 oranında enerji tüketir. Uygun güç değerini seçmek önemli. Örneğin 100 W gücündeki normal lamba yerine kullanılacak tasarruflu lamba yaklaşık 20 W gücünde olacaktır. Enerji tasarruflu ürünlerin üzerinde o ürünün enerji sınıfını belirten bir etiket vardır. Enerji sınıfı en iyi olan (A en iyi, G en kötü) ürünü seçin.

50 MİLYON EUROLUK PAZAR

Tasarruflu lamba pazarı son yıllarda hızla büyürken, 50 milyon euronun üzerinde bir hacmi de yakaladı. Türkiye'de yaklaşık 18 milyon konut stoğunun 15 milyonunda tasarruflu lamba kullanılıyor. Bu lambaların sayısı da 80 milyon adedi geçiyor. Pazarda 50'den fazla firma rekabet ederken, bunların büyük bölümünü yabancı markalar oluşturuyor.