İSTANBUL (AA) - Türk Ekonomi Bankası (TEB), tarım işletmeleri ve çiftçiler için TEB Aile Akademisi ile finansal okuryazarlık eğitimleri düzenlemeye başladı.

Banka açıklamasına göre, TEB'in 2012 yılında "ekonomi ailede başlar" düşüncesiyle hayata geçirdiği TEB Aile Akademisi, finansal okuryazarlık eğitimleri serisine tarım üreticilerini de kattı. İlk eğitimini dün Kayseri Develi'de TEB KOBİ Akademi Tarım Buluşması ile gerçekleştiren TEB, çiftçilere finansal okuryazarlık bilinci aşılamayı hedefliyor.

TEB Aile Akademisi kapsamında devam eden iş birlikleri ve yeni projelerle ülke genelinde bireylerin bütçe, tasarruf, birikim, bankacılık ürünlerinin doğru kullanımı hakkında bilgi sahibi olması ve böylece aile ve ülke ekonomisine katkı sağlaması hedefleniyor.

TEB, finansal okuryazarlık konusunda farkındalık seviyesini artırmayı, bu sayede gerçekleştirdiği iş birlikleriyle 2019 sonuna kadar 20 milyon bireye eğitim vererek Türkiye nüfusunun yüzde 25'ine ulaşmayı amaçlıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ile 2015 yılında hayata geçirilen "Bütçemi Yönetebiliyorum Projesi" kapsamında Türkiye genelinde 81 ilde yer alan halk eğitim merkezlerinde finansal okuryazarlık eğitimi veriliyor. TEB, "Bütçemi Yönetebiliyorum Projesi" ile 3 yılın sonunda 5 milyon bireyi finansal okuryazar yapmayı hedefliyor.

Mayıs 2016'da Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ile yapılan protokol ile mesleki ve teknik liselerde muhasebe ve finansman ile sigortacılık dersleri kapsamında 1,2 milyon öğrencinin ücretsiz finansal okuryazarlık eğitimi alması sağlanıyor.

Ayrıca, TEB, MEB ve UNICEF ile iş birliği kapsamında ilköğretim öğrencilerine yönelik "Sanat Yoluyla Sosyal ve Finansal Eğitim Projesi"ni hayata geçirerek finansal okuryazarlığın 2014-2015 eğitim öğretim dönemi itibarıyla Türkiye’de ilk kez müfredata girmesini sağlayan TEB Aile Akademisi, bu projeyle 6-14 yaş aralığındaki 11 milyon çocuğun finansal konularla tanışmasına katkı sağladı.


- "Tasarruf oranlarının yükseltilmesine katkıda bulunacağız"


Açıklamada görüşlerine yer verilen TEB Bireysel ve Özel Bankacılık Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi, TEB olarak "sorumlu bankacılık" anlayışı doğrultusunda ülke genelinde toplumun finansal okuryazarlık düzeyini yükseltmeye ve tasarruf bilincini geliştirmeye yönelik çalışmalar yaptıklarını belirtti.

Türkiye nüfusunun dörtte birini istihdam eden tarım sektörüne yönelik başlattıkları eğitimlerle finansal okuryazar bir toplum olma yolunda hızla ilerlendiğine işaret eden Mendi, eğitimlerde, ev ekonomisi ve finansal konuların basit ve anlaşılır bir dille anlatıldığını bildirdi.

Mendi, şunları kaydetti:

"Çocuklara, ev kadınlarına, emeklilere özel içerikler oluşturarak özelleştirdiğimiz TEB Aile Akademisi eğitimleriyle toplumun farklı kesimlerine ulaşıyoruz. Tarım sektörü de ulaşmak istediğimiz önemli bir kesim. Tarım üreticilerimizin finansal konuların yanı sıra bütçe yönetimi, planlaması ve tasarruf konularında bilgi sahibi olması sadece kendileri için değil, toplumun geneli için de çok faydalı olacaktır. Bu nedenle çiftçilerimize özel bir eğitim içeriği oluşturduk. Bu eğitimlerle bütçelerini etkili şekilde yönetmeleri, tasarruf alışkanlıklarını geliştirmeleri için onlara yol göstermeyi hedefliyoruz. İlkini Kayseri Develi'de gerçekleştirdiğimiz ve ülke geneline yaymayı hedeflediğimiz bu eğitimlerle ülkemizin tasarruf oranlarının yükseltilmesine de katkıda bulunacağımıza inanıyoruz."

Bu eğitimleri TEB'in ülke genelinde tarım üreticilerine özel olarak açtığı Tohum Şubeler'inde de düzenleyeceklerini belirten Mendi, "Tarım çalışanlarına yönelik gerçekleştirdiğimiz bu etkinlik sadece bir başlangıç. Finansal okuryazarlık eğitimlerimizi farklı iş birlikleriyle gün geçtikçe daha da geniş kitlelere ulaştıracağız." ifadesini kullandı.