TRABZON (AA) - Trabzon Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (TESOB) Başkanı Metin Kara, hükümetin emeklilik için prim gün sayısının azaltılması ve emekli maaşlarının artırılması için başlattığı çalışmayı yakından takip ettiklerini bildirdi.

Kara, yaptığı yazılı açıklamada, hükümetin esnafın yarınlarını güvene alacak kararlarını desteklediklerini belirterek "Hükümetin emeklilik için prim gün sayısının azaltılması ve emekli maaşlarının artırılması için başlattığı çalışmayı yakından takip ediyoruz. Esnafın acil çözüm bekleyen sorunları noktasında da birlik olarak üzerimize düşeni yapacağız." ifadelerini kullandı.

Hükümetin samimi bir gayret içinde olduğuna dikkati çeken Kara, en kısa zamanda esnafla yeni müjdeleri paylaşacaklarını kaydetti.

Kara, Türkiye'de 491 meslek dalında 2 milyon esnaf ve sanatkar bulunduğunu vurgulayarak açıklamasını şöyle tamamladı:

"3 bin 48 esnaf ve sanatkar odası, illerde örgütlü 82 esnaf odaları birliği ile 13 mesleki konfederasyon bulunmaktadır. Esnafımız ne yazık ki son süreçte yaşanan gelişmeleri de baz alırsak borcunu ödemekte zorlanıyor, istediği ciroyu yapamıyor. Bu sorunların çözümü için hükümetin başlattığı çalışmaları önemsiyoruz. Gerekli kararlılığı gösterip sorunları aşacağız. Yüksek prim sorunu bir nebze de olsa çözüldü. Bağkur primi ödeyenler geçen yıl SGK'ya 440 lira yatırıyordu ancak bu tutar 1 Ocak'ta 128 lira artarak 568 liraya fırladı. Odalar ve birliklerden gelen talep üzerine bu yükü azaltmak için Torba Yasa'ya madde eklendi. Buna göre, kendi adına bağımsız çalışan esnaf 5 puan daha az ödeyecek. Bundan böyle Bağkurlular daha az prim ödeyecek. İndirim, en düşük prim ödeyenler için 82,35 lira olacak. Esnaf uzun süre prim ödemesine rağmen düşük maaş almaktadır. Bu adaletsizliğin giderilmesi ve aynı zamanda prim ödeme sürelerinin de eşitlenmesi şart."