GZO Başkanı Akbaşlı yaptığı açıklamada "Toprak Mahsulleri Ofisi elinde bulunan 2008 mahsulü 3 yılını doldurmuş ve nasıl bir fındık olduğu piyasa tarafından çok çok iyi bilinen eski fındıkların kilosunu 6.50 TL’ye satışa çıkarttı. Bu karara çiftçiler olarak tepkiliyiz. Çünkü Toprak Mahsulleri Ofisi, 2012 yılı yeni fındıkların ne olacağının belirlenmesine 15 gün kala elindeki fındığın 16 Ocak 2012 tarihinde satacağını açıklaması manidardır. Neden 16 Şubat değil de 16 Ocak. Kaldı ki, 16 Şubat 2012 tarihinde yeni mahsul fındığın karanfil sayımı ile gerçekleştirilen tahmini rekoltesinin durumu üç aşağı beş yukarı belli olacaktı. Yangından mal mı kaçırılıyor. Anlamakta zorlanıyoruz" dedi.
TMO'nun söylemlerinin aksine serbest piyasa fiyatlarına uymadığını da ifade eden Akbaşlı "Toprak Mahsulleri Ofisi bu güne kadar söylemlerinde, ‘Biz elimizdeki fındığı satacak olduğumuzda, serbest piyasa fiyatlarını baz alacağız demişti’ Bugün itibarı ile serbest piyasada 7.30 TL ye fındıklar alınıp satılırken, çıkıyor 6.50 TL’den satış fiyatı açıklıyor. Toprak Mahsulleri Ofisi çiftçi dostu bir kuruluş olmasına rağmen, çiftçinin ne kadar dostu olduğunu, aldığı son karar ile ortaya koymuştur. Halen Türk fındık çiftçisi köylünün elinde 100 bin ton un üzerinde fındık varken, çiftçinin fındığının bitmesini beklememiştir. Nedir bu acelecilik.Toprak Mahsulleri Ofisi maalesef çok kötü bir final yapmıştır. Gerek çiftçiyi beklememe, gererse de tarih ve fiyat açısından kendisine yakışmadığını düşündüğümüz bir karar almıştır. Son üç yıldır uyguladığı politikaların tam tersi bir durum ortaya koymasına bir türlü anlam veremiyoruz" diye konuştu.
TMO'nun satışa çıkardığı 3 yıllık fındığın piyasa da kaliteli ürün üretilemeyeceğini de kaydeden Akbaşlı "TMO’nun ‘bugün piyasaya satacağım’ dediği fındık 3 yıllık eski fındıktır. Bu fındıkları alanların, alacakların ne yapacağını merakla beklemekteyiz. TMO'nun satışa çıkarttığı 3 yıllık eski fındıkların, ne sanayicinin ne de çikolatacıların yüzünü güldüreceğine inanmıyoruz. Kaldı ki, bu fındıklardan olacak şeyler belli. Fakat işin tuhaf yanı, ‘Türk fındığının imajını bozar, bu fındıklar mutlaka yağ sıkılmalı’ diyen ihracatçılarımız, şimdi ne diyecekler merakla bekliyoruz" ifadelerini kullandı.