Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ocak-Mayıs 2012 döneminde 7 milyar 790 milyon dolarlık tarım ihracatının 2 milyar 106,2 milyon dolarının İstanbul’dan yapıldığını bildirdi.

Bayraktar, ihracatçı firmaların kanuni merkezleri bazında, ihracatta İstanbul’u 952,3 milyon dolarla İzmir, 874,3 milyon dolarla Gaziantep, 444,5 milyon dolarla Trabzon, 363,2 milyon dolarla Mersin, 317,8 milyon dolarla Hatay, 250 milyon dolarla Antalya, 229 milyon dolarla Adana, 203,7 milyon dolarla Bursa, 198,7 milyon dolarla Ankara ve 186,6 milyon dolarla Manisa’nın izlediği bilgisini verdi.

İstanbul’un toplam tarım ihracatı içindeki payının yüzde 27,04’ü bulduğunu, bu ili yüzde 12,22 payla İzmir, yüzde 11,22 payla Gaziantep’in izlediğini belirten Bayraktar, tarım ihracatında Trabzon’un yüzde 5,71, Mersin’in yüzde 4,66, Hatay’ın yüzde 4,08, Antalya’nın yüzde 3,21, Adana’nın yüzde 2,94, Bursa’nın yüzde 2,61, Ankara’nın yüzde 2,55, Manisa’nın yüzde 2,4 pay aldığını vurguladı.

Bu illerin dışında 142 milyon dolarla Kayseri, 138,4 milyon dolarla Konya, 132,9 milyon dolarla Mardin ve 104,9 milyon dolarla Karaman’ın 100 milyon doların üzerinde ihracat yaptığını belirten Bayraktar, Şırnak, Malatya, Balıkesir, Kocaeli, Muğla, Ordu, Giresun, Afyonkarahisar ve Aydın’ın ihracatının 50 milyon dolarla 100 milyon doları ihracat yapan iller olduğunu anlattı.

Samsun, Denizli, Sakarya, Diyarbakır, Bolu, Eskişehir, Şanlıurfa, Çanakkale, Isparta, Tekirdağ, Hakkari, Rize, Çankırı, Kırklareli, Edirne, Iğdır ve Kahramanmaraş’ın 10 milyon dolarla 50 milyon dolar arasında ihracatı olan iller konumunda bulunduğunu bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:

“İlk 5 aylık verilerle sadece İstanbul 2 milyar doların üzerinde ihracat yapıyor. İhracatta 1 milyar doları geçen başka ilimiz yok. 100 milyon doların üzerinde tarım ihracatı yapan il sayımız sadece 15, 10 milyon doların üzerinde tarım ihracatı yapan il sayımız ise 41. Ardahan ve Tunceli’de tarım ihracatı yok. Erzincan, Muş, Bilecik, Ağrı, Aksaray, Bingöl, Kars, Karabük, Bayburt, Kastamonu, Siirt, Bitlis ve Gümüşhane’de tarım ihracatı 1 milyon doların altında. Oysa bu illerimizde rahatlıkla tarım ihracatı yapılabilir. İlk 5 ayda tarımda ihracat yüzde 12,6 arttı. Bu rakam çiftçimizin bir başarısıdır. Eğilimin devamı halinde, tarım ihracatı yıllık bazda 20 milyar doları aşacak. Türkiye, 2023 yılında rahatlıkla 50 milyar dolarlık tarım ihracatı yapabilir. Bütün illerimiz tarımda ihracata yönelmeli, çiftçimize dünya piyasalarında rekabet olanağı sağlanmalıdır.”

“YÜKSEK GİRDİ MALİYETLERİNE RAĞMEN ÇİFTÇİMİZİN BÜYÜK GAYRETİYLE…”

Çiftçinin başta mazot, gübre olmak üzere yüksek girdi maliyetleriyle baş etmeye çalıştığını, bunun yanında tabii afetlerle mücadele ettiğini bildiren Bayraktar, yine de çiftçinin büyük gayretiyle Türk tarımının 2011’de, balıkçılıkla beraber 105,1 milyar liralık, dolar bazında ise 62,7 milyar dolarlık hasılaya ulaşabildiğini, tarım ve balıkçılıkta, 2011 yılında yüzde 5,25’lik büyüme gerçekleştirilebildiğini vurguladı.

Bayraktar, çok sayıda ihracatçı firmanın bulunduğu İstanbul’un ihracatı içinde birçok ilin tarımsal ürünlerinin de bulunduğunu, üretilen yer açısından ihracat rakamlarının belirlenmesinin de önem taşıyacağını bildirerek, “İstanbul, büyük boyutta kendi ürettiği tarım ürünlerini ihraç etmiyor. Birçok ilden topladığı tarımsal ürünleri ihraç ediyor. Benzer durum İzmir, Gaziantep, Trabzon başta olmak üzere bazı illerimizde de var” dedi.

“DEVLET TARIMDA İHRACATIN ARTIRILMASI İÇİN HER TÜRLÜ DESTEĞİ YAPMALI”

Devletin tarımda ihracatın artırılması için gereken her türlü desteği yapması gerektiğini, Türkiye’nin tarım ihracatında çok büyük bir potansiyeli barındırdığını bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:

“Halen sulanabilir 8,5 milyon hektarlık arazinin 5,4 milyonu sulamaya açılmış durumda. Kalan 3,1 milyon hektar alan da bir an önce sulamaya açılırsa, ülkemizde tarımda bir üretim patlaması yaşanacaktır. Başta meyve, sebze olmak üzere Türkiye’nin üretim açığı bulunmuyor. Yağlı tohumların üretiminde bir sıkıntı var. Sulamayla gelecek üretim patlamasının ihracata yönlendirilmesi kaçınılmaz. Türkiye, sadece kendisinin değil, bölgenin de bir üretim adası olacaktır. Bu durumda on milyarlarca dolarlık tarım ürünü fazlası meydana gelecek. Şimdiden bu ürün fazlasının ihracata yönlendirilmesi, bunun için gerekli önlemlerin alınması, çiftçimizin üzerindeki yükün hafifletilmesi, ihracata yönlendirilmesi gerekiyor. Çiftçimizin rekabet şartlarının düzeltilmesi bu açıdan hayati önem taşıyor.”Trabzonspor haberleri