Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda memur ve emekliye ek zam, kademeli doğal gaz tarifesi ve Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ile ilgili düzenlemeleri de içeren Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapan Kanun Teklifi kabul edilerek yasalaştı.

Yasayla, kamu görevlilerinin toplu sözleşmede %5 olan artış oranının %7,5 olması, böylece toplamda %30’u aşan artış sağlanması, Emekli aylığı alt limitinin 1500 Liradan 2500 liraya çıkarılması, Bireysel Emeklilikte devlet katkısı %25’ten %30’a çıkarılarak, belli harcamalar için kısmi kullanım hakkı getirilmesi, Kamu ihalelerinde ek fiyat farkı ve ödemelerin düzenlenmesi, Kur Korumalı Mevduatın yasal güvenceye kavuşturulması vb düzenlemeler geliyor. 

Yasayla ilgili detayları paylaşan AK Parti Trabzon Milletvekili Salih CORA, “Bireysel emeklilik sistemine katılımı teşvik eden, kişilerin bireysel emeklilik sisteminde daha uzun süre kalmasını sağlayan yeni düzenlemeler gerçekleştirdik. Sisteme giren kişilerin daha uzun süre sistemde kalabilmeleri için, istedikleri zaman para çekebilme, kısmen para çekebilmenin önünü açtık. Yani kişinin paraya ihtiyacı olduğu zaman sistemden çıkmadan tasarrufunun %50’si oranında para çekebilecek. Ayrıca devlet katkısını da %25’ten %30’a çıkardık. BOTAŞ’la alakalı bir düzenleme de gerçekleştirdik. Doğal gazdaki kademeli fiyat tarifesini BOTAŞ’a uygulama yetkisi verdik. Bu yetkiyle beraber iklim koşulları,iller ve bölgeler dikkate alınarak tarifeli fiyat uygulamasını sağlanacak.

Yasayla birlikte en düşük emekli maaşını 1.500 TL'den 2.500 TL'ye çıkardık. 2022 yılında memur ve emekli memur maaşlarına 1 Ocak 2022 tarihinde %2,5 ek zam verdik, memur ve emekli memur maaş zammını %30,95’e çıkardık. Vatandaşımızın alım gücünün azalmaması için üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeye devam ediyoruz. Ülkemize ve milletimize hayırlı olsun.” dedi.