Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) bünyesinde kurulan Trabzon Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde, 5 yılda gerçekleştirilen projeler sonucunda teknoloji tabanlı ürünlerin yurt içi satışından 62 milyon 500 bin liralık gelir elde edildiği bildirildi. Teknokent Genel Müdürü Ömer Kurnaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ar-Ge projesi yürüten veya yürütecek kişi, kurum ve kuruluşların projelerini Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu kapsamında sürdürebilmek için başvuruda bulunmaları gerektiğini belirterek, "Projelerin konularına göre uzman en az 3 üyeden oluşan hakem heyetimiz tarafından değerlendirilmesi ve ilgili kanun kapsamında uygun bulunması sonrasında kişi, kurum veya kuruluşlara tahsis yöntemi ile uygun koşullar altında ofis alanı tahsis edilmesi ile başlamaktadır" dedi.

Bölge alanında mevcut binalardaki alanların yeterli olmaması durumunda veya kendi Ar-Ge binalarını inşa edecek girişimcilere alan tahsisinde bulunduklarını vurgulayan Kurnaz, bunun dışında girişimci şirketlere Teknokent'in imkanları dahilinde, nitelikli teknopark ve teknoloji transfer hizmetleri de sunduklarını ifade etti.

Kurnaz, Trabzon Teknokent'in kurulması ve şehirde Ar-Ge ve inovasyon ekosistemi alt yapısının oluşturulmasının ardından 4 bin metrekare idari bina kuluçka merkezleri ve sosyal tesisler yapıldığını dile getirerek, yine bölge alanı içinde girişimci firma tarafından 2 bin metrekare üst düzey teknolojik özelliklere sahip laboratuvar binasının inşa edildiğini anlattı.

"Firmalara, 13 milyon 500 bin lira vergi muafiyeti sağlandı"

Trabzon Teknokent'te teknoloji tabanlı 37 firmanın 60 Ar-Ge projesi ile çalışma yürüttüğüne dikkati çeken Kurnaz, "Yürütülen projeler kapsamında 118 nitelikli personel istihdam ediliyor. Trabzon Teknokent'te beş yılda gerçekleştirilen projeler sonucunda elde edilen teknoloji tabanlı ürünlerin yurt içi satışından 62 milyon 500 bin lira gelir elde edildi. Ayrıca, 1 milyon 300 bin dolarlık da ihracat gerçekleştirdik" diye konuştu.

Kurnaz, bölgede faaliyet gösteren firmalar tarafından yürütülen Ar-Ge ve inovatif projelere kamu tarafından 6 milyon 500 bin lira hibe desteği sağlandığına işaret ederek, "Bu çalışmalar kapsamında ayrıca, firmalara başta KDV olmak üzere gelir vergisi, kurumlar vergisi ve SGK işveren prim payının yüzde 50'si olmak üzere 13 milyon 500 bin lira vergi muafiyeti sağlandı" değerlendirmesinde bulundu.

Yerel, ulusal ve uluslararası rekabet edebilir olmanın ve sürdürülebilir büyümenin sağlanmasının yolunun Ar-Ge ve inovatif çalışmalar sonucunda elde edilen, teknoloji tabanlı yüksek katma değerli ürün geliştirmeyle sağlanabileceğini belirten Kurnaz, "Bu çalışmalar için uygun ekosistem bölgede oluşturuldu, kamu, üniversite ve sanayi işbirliği en iyi şekilde sağlanabildi. Teknokente bütün paydaşları bekliyoruz" dedi.