Burada en çok merak edilen konulardan biri de Büyükelçilerin Trabzon'dan memnun ayrılıp ayrılmadığı.. Bu durumu ise Hürriyet Gazetesi yazarı Vahap Munyar açıklık getirdi. Gazetesinde ki köşesinde Trabzon'da ki Büyükelçiler ziyaretini taşıyan Munyar, özetle büyükelçilerin Trabzon'dan memnun ayrıldığını kaydetti. 

İŞTE MUNYAR'IN HÜRRİYET'TE YAYINLANAN O YAZISI: 

TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM) her yıl Ekonomi Bakanı'nın da katılımıyla Ankara'da yabancı büyükelçileri yemekte ağırlıyordu. TİM Başkanı ve Ekonomi Bakanı büyükelçilere Türkiye'nin ihracat potansiyelini anlatıyor, yatırım çağrısı da yapıyordu.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ekibinden Ankara'daki 100'ü aşkın ülkenin büyükelçisi ve İstanbul'daki başkonsolosları ile daha sıcak ilişki geliştirme formülü aramalarını istedi. Sonunda formül bulundu:

- Türkiye'deki büyükelçi ve başkonsolosları eşleri, çocuklarıyla birlikte ülkemizin tarihi, kültürel, doğal güzellikleriyle öne çıkan kentlerimizde ağırlamak daha iyi bir yöntem olabilir.

TİM yönetimi, benimsediği bu yöntem için önce bağlı olduğu Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'den, sonra da Dışişleri Bakanlığı'ndan onay aldı. Bu doğrultuda ilk adım geçen yıl atıldı. 60'ı aşkın büyükelçi ve başkonsolos TİM tarafından Mardin'de bir haftasonu ağırlandı. Bu yılki tur için de Trabzon belirlendi. Ankara'daki büyükelçilerin tümüne davet gönderildi. Bu kez katılımcı ülke sayısı 68'i buldu.

Büyükekşi, büyükelçi ve başkonsoloslar turu için Trabzon Valisi Abdil Celil Öz ve Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu'nu bilgilendirdi. Öz, 2.5 günlük tur sırasında konuklara birinci sınıf protokol uygulattı.

Büyükelçi ve konsoloslar, eş ve çocuklarıyla birlikte tur kapsamında Sümela Manastırı, Ayasofya, Atatürk Köşkü, Çal Mağarası, Kayabaşı yaylasını gördü. Tura katılan yabancı diplomatların çoğu duygularını şöyle dile getirdi:

- Ülkenizde genellikle Ankara-İstanbul, biraz da İzmir arasında mekik dokuyoruz. Trabzon'u TİM sayesinde gördük, yaşadık. Doğası bizi büyüledi.

Turda Büyükekşi'ye TİM yönetimi ve ihracatçı birlikleri başkanlarında şu isimler eşlik etti:

- Mustafa Çıkrıkçıoğlu, Tahsin Öztiryaki, Murat Akyüz, Ömer Burhanoğlu, Başaran Bayrak, Osman Bağdatlıoğlu, Noyan Kazım Gürel, Mustafa Şenocak, Ayhan Güner, Ali Kahyaoğlu, Bülent Kahraman, Ahmet Güleç, Ali Can Yamanyılmaz, Mustafa Satıcı, Sabri Ünlütürk, Güven Uçkan

Büyükekşi, düzenledikleri turun etkisini şöyle özetledi:

- Ankara'da düzenlediğimiz yemeklerde yabancı diplomatlar bizi dinleyip giderdi. Aramızda bir kaynaşma olmazdı. Geçen yıl Mardin'de, bu yıl Trabzon'da konuklarımızın tümüyle ailece kaynaştık. Konuklarımız, ülkelerinde kucak açmaya hazır olduklarını bildirdi.

Sürdürülebilir ihracatın yolunun pazarlar arasında denge kurmaktan geçtiğini kaydetti:

- İhracat yaptığımız ülkelerle ilişkilerin ticaretin ötesine geçmesi, dengeyi sağlamamıza yardımcı olur. Bu turda oluşan sıcaklık, ilişkide devamlılık sağlar.

Gördüğüm kadarıyla 2.5 günlük Trabzon turu, 70'i aşkın yabancı diplomat, eşleri ve çocuklarına iyi geldi...

Türkiye'den, ülkelerine, vatandaşlarına anlatacakları bir kent daha yüreklerine yerleşti...

Çal Mağarası yolu büyükelçiler için asfalta dönüştü

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ağırladıkları büyükelçi ve konsoloslar için Trabzon Valisi Abdil Celil Öz ve Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu'nun seferber olduğunu belirtti:

- Çal Mağarası'na giden 8-10 kilometrelik yol stabilize idi. Büyükelçiler turu için yola asfalt döküldü. Bölgedeki vatandaşlar da yollarının yapılmasına sevindi.

'Potansiyeli keşfet'e Şili'den başlayın

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Trabzon'da ağırladıkları büyükelçi ve konsoloslara sunumunda, "Turkey: Discover the potantial" (Türkiye: Potansiyeli keşfet) kampanyasına değindi. Şili Büyükelçisi Fernando Varela Palma, hemen devreye girdi:
- Gelin, Şili'de tanıtım yapın.

Trabzon, ticarette yeni kapı olabilir

MEHMET Büyükekşi'nin sunumu sonrası konuk büyükelçilerden bazıları söz aldı. Belarus Büyükelçisi Andrei Savinykh, şu mesajı verdi:

- Trabzon, Türkiye ile Belarus arasındaki ticaretin gelişimi için büyük potansiyel barındırıyor. Şimdiye dek İstanbul ve Samsun ile olan ticaret kapımızı Trabzon ile genişletebiliriz.