Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Coşkun Kahraman’da istatistiklerin Trabzon’un vergisini ödeyen iş adamları ile dolu olduğunu gösterdiğini bundan camia olarak gurur duyulduğunu aktardı.

23. VERGİ HAFTASI KUTLMALARI TRABZON’DA BİR DİZİ ETKİNLİKLE KUTLANIYOR

27 Şubat -2 Mart 2012 tarihleri arasında ülke genelinde kutlanmakta olan 23. vergi haftası nedeniyle Trabzon Vergi Dairesi Başkanı Zeki Yumbul ve beraberinde Gurup müdürü Fahrettin Üçüncü, Hızırbey vergi dairesi Müdürü Hasan sulukan, Karadeniz Vergi Dairesi Müdürü Ayhan Erincik, Vergi ve Uygulamalar müdürü Asım Asak ve İnsan kaynakları Müdürü Harun Akar Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret etti.

Heyeti karşılayan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Coşkun Kahraman’a günün anlamı nedeniyle çiçek takdim eden Vergi Dairesi Başkanı Zeki Yumbul öncelikle vergi haftasında bizlere destek veren Ticaret ve Sanayi Odası başkanımıza, oda üyelerine teşekkür etti.

YUMBUL:  TRABZON’DA 2011 YILINDA 1 MİLYAR 7 MİLYON TL TOPLADIK, 2 MİLYAR 184 MİLYAR HARCANDI.

Görüşmede Trabzon ili vergi rakamlarına ilişkin açıklamada bulunan Vergi Dairesi Başkanı Zeki Yumbul 2011 yılında 1 milyar 7 milyon Tl vergi toplandığını belirtti. Aynı yıl içerisinde ise 2 milyar 184 milyon TL harcama yapıldığını ifade ederek gelirin-gideri karşılama oranının ise yüzde 46 olarak gerçekleştiğini söyledi.

81 İL İÇERİSİNDE TAHAKKUKTA 22.’LİK TAHSİLATTA 20.LİK TRABZON’UN OLDU.

Türkiye genelinde tahakkuk sıralamasında Trabzon’un 22.’inci, tahsilat sıralamasında ise  20.’inci sıraya girdiğini aktaran Yumbul, “Bu ilimiz açısından bakıldığında 81 il içinde önemli bir sıradır. Emsal ve emsallerimizden daha büyük illere göre bile büyük bir başarıdır. ”dedi.

2011 DE SON BEŞ YILIN EN YÜKSEK ARTIŞI YAŞANDI. KDV DE YÜZDE 57 KURUMLARDA YÜZDE 47 ARTTIŞLAR YAŞANDI

Yumbul daha sonra şöyle konuştu: “Tahsilatta en yüksek artış, birinci sırada ithalde alınan KDV’ de yüzde 57 lik bir artış olmuştur.  İkinci sıradaki kurumlar vergisinde yüzde 47’lik bir artış,  Üçüncü sırada Gelir Vergisinde ve dâhilde alınan KDV’de yüzde 18 artış olmuştur. Bu son 5 yılın en yüksek artış oranıdır.
Aynı dönem içinde giderimiz ise 2 milyar 184 milyon TL olmuştur. Buna göre Trabzon topladığı bütçe geliri itibari ile yaptığı harcamalar daha fazladır. Gelirin gideri karşılama oranı yüzde 46. dır.

İlimiz gelir ve giderine bakıldığında verdiğinden daha çok hizmet alıyor.  Geliri gideri karşılamamakta.”



İHRACATTA FAZLALIK VEREN TRABZON DIŞ TİCARETİN YÜZ AKI

Vergi de yaşanan duruma karşın Trabzon’un dış ticaret fazlalığı yüksek bir il olduğunu dile getiren Gelir İdaresi Başkanı Zeki Yumbul “ Trabzon’un 2011 yılında 1 milyar 142 milyon dolar ihracatına karşılık sadece 106 milyon dolarlık ithalatı olmuştur. 1.036 milyon dolar dış ticaret fazlalığı vererek ülke ekonomisine katkı sağlamıştır ve dış ticaretin yüz akıdır. İlimiz göstermektedir ki üreten bir şehir. Dış ticaret fazlalığı olan bir şehirdir.” Şeklinde konuştu.

VERGİ İNCELEMELERİNİ YÜZDE 40’I NAYLON FATURALAR OLUŞTURUYOR

Trabzon Gelir İdaresi Başkanı Zeki Yumbul vergi incelemelerine de değinerek naylon fatura suiistimalinin yüzde 40 oranında bulunduğunu sözlerine ekledi.

KAHRAMAN: TRABZON VERGİSİNİ ÖDEYEN MÜKELLEFLER İLE DOLU, BU CAMİAMIZIN GURURUDUR

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Coşkun Kahraman’ toplantıda yaptığı açıklamada, Gelir İdaresinin verdiği istatistiki bilgilerde görüldüğü gibi Trabzon’un vergisini ödeyen mükellefeler ile dolu olduğunu söyledi.

AÇIĞI KARŞILAMAK İÇİN DAHA ÇOK ÇALIŞACAĞIZ

“Bizde bundan Ticaret ve Sanayi Odası olarak gurur duyuyoruz.” Şeklinde konuşmasına devam eden Başkan Yardımcısı Kahraman, “ Gelirin gideri karşılamasında açık olması konusunda bize daha fazla iş düşüyor anlamını çıkarıyoruz. Bu konuda elimizden gelini yapmaya çalışacağız.  “dedi.

İŞ DÜNYASI 2011’DE ZOR BİR DÖNEM GEÇİRDİ, TRABZON İYİ MÜKELLEF OLMAYA ÇALIŞIYOR

2011 yılının ülkemiz için, dünya için biraz problemli olduğunu,  iş dünyasının zor bir dönem geçirdiğini kaydeden Coşkun Kahraman,  konuşmasını şöyle tamamladı: “ Sizde yakından takip ediyorsunuz.  İhracat ve ithalat dengelerinin verine oturmaması, bizim bölgemizde her ne kadar ihracat fazla olmasına karşın ithalat az ama ülke genelinde bir açık var.  Bunu kapatmak için bizler üzerimizi düşen görevi yapmaya çalışacağız. İyi mükellef olmaya çalışıyoruz. Vergi konusunda zaman zaman sizlerle birlikte oda üyelerimize yönelik toplantılar yapıyoruz. Üyelerimizi bilgilendiriyoruz. Bu katkılarınız için teşekkür ediyoruz.