15-18 Ekim tarihlerinde Trabzon'da gerçekleştirilecek olan, Türk Dünyası'nın usta mühendisleri, mimarları ve şehircilerinin projelerinin yarışacağı Dünyası Mühendislik Mimarlık ve Şehircilik Kurultayı ve Ahilik Bayramı Şölenleri'nin tanıtım toplantısı Trabzon Ticaret Odası'nda (TTSO) düzenlendi. Yapılan toplantıya Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Türk Dünyası Mühendislik Mimarlık ve Şehircilik Kurultayı Yürütme Kurulu Başkanı İlyas Demirci, İnşaat Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Mustafa Yaylalı ve TTSO üyeleri katıldı. Tanıtım toplantısında, katılımcılara slayt gösterisi halinde yapılmış ve yapılacak olan çalışmalar hakkında bir gösterim yapılmasının ardından konuşmaların yapılmasına başlandı.

Toplantıda konuşma yapan Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, Trabzon'da düzenlenecek olan Dünyası Mühendislik Mimarlık ve Şehircilik Kurultayı ile yeni Mimar Sinan'ların gelecek nesillere kalıcı eserler bırakacağını ifade etti. Balta,"Yeni Mimar Sinan'lar yetiştirmek adına düzenlenecek olan kurultaya 'Mimar Sinan Proje Olimpiyatları' adı altında Trabzon'umuzda yapılmasına karar verildi. Bu kurultayın tanıtım toplantılarını ecdadımızın mimari açıdan bize bıraktığı kültür mirasının fala olduğu illerde yaparak insanlarımızı ve yerel yöneticilerimizi Trabzon'a davet ettik. Köylerden kentlere yapılan göç sonrasında ekonomik durumların da yetersiz olması nedeniyle şehirlerimizde çarpık kentleşmeler meydana geldi. 2003 yılından sonra ülkemizde TOKİ yaptığı konutlarla ve ecdadımızın bıraktığı Türk-İslam eserlerini de onararak bu çarpık kentleşmeyi düzeltmeye başlamıştır. Yeterli mi yeterli değil, bu yüzden ecdadımızın bizlere bıraktığı tarihi mirasımız olan mimari eserlerimizi örnek alıp kişilikli ve kimlikli kentler oluşturmak adına bu kurultay bizim için bir fırsat olacaktır" dedi.

Hazırlanmakta olan kurultay için çok önemli bir toplantı yaptıklarını ifade eden Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu"Hepinizin bildiği gibi odamızın üzerinde durduğu en önemli amaçlarından biri, Trabzon'un kongre, fuar, organizasyon ve olimpiyat merkezi haline getirmektir. Bu anlamda gelecek ay gerçekleştirilecek olan Mimarlık ve Şehircilik Kurultayı'nın Trabzon'da gerçekleştirilecek olması birçok ülkeden ve ilden katılım olacağı açısından bizim için büyük bir fırsat olacaktır" diyerek kurultayın düzenlenmesinde emeği geçen herkesle gurur duyduğunu söyledi.

İpekyolu şehri olan Trabzon'da Türk Dünyası adına selamlama yapmaktan gurur duyduğunu dile getiren Kurultay Yürütme Kurulu Başkanı İlyas Demirci ise "Bu icra edeceğimiz kurultayın anlam ve önemi inanıyoruz ki tarihin sayfalarına altın harflerle yazılacak bir organizasyondur. Türk dünyasında 28 ülkeyle başlamış olan kartopu gibi çoğalıp 53 ülke sayısında ulaşmış katılımcılarla gerçekleştirilecek organizasyonda Trabzon bir bilim şöleni yaşayacaktır. Atalarımızın bize emanet ettikleri şehircilik anlayışını 'İnsana hizmet et ki devlet yaşasın' anlayışını, köklü geçmişimizden bizi güçlü geleceğimize Bağlama şansını yakalamak ve bu farkındalığı yaşamak için bu kurultayı size sunmaktan gurur duyuyorum. Mühendislikte sivil toplum kuruluşları gibi bizi bir arada tutan camialardır.

Bunlar şehirlere, şehirler insan odaklı olduğu için de insanlara hizmet ederler. Bizi bir arada tutan en önemli değerlerden biri de beslendiğimiz Türk İslam mayasıdır. Gerçekleştirilecek organizasyonda Trabzon'un Türk dünyasına ifade etmeye çalışacağız" şeklinde konuştu.