TRABZON (AA) - Ekonomi Bakanlığı koordinatörlüğü ve Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) organizasyonunda yürütülen Trabzon İli Gıda Sektöründe Faaliyet Gösteren Firmaların İhracata Odaklanması Projesi kapsamında, Fas'ın Kazablanka kentine teknik heyet programı düzenlendi.

DKİB Genel Sekreteri İdris Çevik, yaptığı yazılı açıklamada, gıda sektöründe faaliyet gösteren firmalarla uluslararası gıda sektörü için gelişime müsait bir ülke potansiyeli olan Fas'ın Kazablanka kentine ticaret heyeti organizasyonu gerçekleştirildiğini belirtti.

Söz konusu organizasyonda inceleme ve ikili iş görüşmeleri yapıldığını anlatan Çevik, 9-12 Şubat arasında gerçekleştirilen etkinlikle Trabzon'da yerleşik dünya standartlarında üretim yapan gıda firmalarının, önemli gıda maddesi ithalatının yapılma potansiyeli bulunduğu öngörülen Kuzey Afrika ve hinterlandı ülkeler pazarına Fas üzerinden açılmalarının sağlanmasının hedeflendiğinin altını çizdi.

Çevik, 10 Şubat'ta, proje kapsamındaki firmaların Kazablanka'da kendileri için hazırlanan özel salonda potansiyel alıcılarla bir araya gelerek iş görüşmeleri gerçekleştirdiklerini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Bölgeye tedarik sağlayan, gıda sektöründe ithalatçı konumunda bulunan firmalar, gıda toptancıları ve önde gelen önemli zincir market yetkilileriyle ikili iş görüşmelerinin yanı sıra ilde yerleşik toptancı yerleri, satış-dağıtım depoları ve süpermarketler gibi alanları içeren tur programı gerçekleştirmiştir. Bu vesileyle sıcak satış noktaları ve potansiyel pazar yerleri bire bir gözlemlenerek potansiyel ürünler ve pazardaki diğer tedarikçiler hakkında bilgi edinilmiştir. Program, dünya geneli rakiplerinin durumu, ürün trendleri, sektörde yaşanan gelişme ve ürün çeşitliliği, ambalaj ve sunum teknik ve teknolojileri, sektöre yönelik Ar-Ge ve inovasyon gibi konularda Trabzon firmalarına önemli kazanımlar sağlamıştır. Bu bölge pazarına girme konusunda firmaları teşvik edeceğine inanmaktayız. Bundan sonraki süreçte küme firmalarımızı farklı ülke pazarlarına yönlendirmek amacıyla faaliyetlerimiz sürecek."