Türkiye’nin fındık devi Oltan Gıda, İtalyan çikolata devi Ferrero Grubu’na satıldı.  Dünya Gazetesi'nin haberine göre, 2002 yılından bu yana fındıkta ihracat şampiyonu olan, son 500 büyük sanayi kuruluşu araştırmasında 55. sırada yer alan Oltan Gıda’nın Türkiye’nin en büyük fındık alıcısı olan, Nutella ve Kinder’in üreticisi Ferrero’ya satılması dünya fındık piyasasını ve çikolata sektörünü doğrudan etkilemesi bekleniyor.

Türkiye fındık ihracatının üçte birini tek başına gerçekleştiren Oltan Gıda, bir ay önce en fazla fındık ihraç eden firma ödülünü Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın elinden almıştı. 2012 -2013 sezonunda yaklaşık 68 bin ton iç fındık ihracatı karşılığında yaklaşık 500 milyon dolar gelir sağladı. Trabzon merkezli Oltan Gıda’nın 5 fındık kırma fabrikası, 2 iç fındık seçme tesisi ve Trabzon’da fındık entegre tesisi bulunuyor. Şirket, fındık satışının yüzde 70’ini Ferrero’ya yapıyor.

Oltan Gıda’yı satın alan Ferrero ise dünyanın çikolata devi olarak biliniyor. Ferrero geçen yıl dünya çapındaki 19. fabrikasını 300 milyon liralık yatırımla Manisa’da açmıştı. En büyük ihracatçı İtalya, İngiltere, Fransa, Almanya başta olmak üzere tüm Avrupa ülkeleri ile Amerika, Japonya, Çin, Avustralya, Güney Afrika, Mısır gibi deniz aşırı ülkelere fındık ihraç eden kurulduğu 1984 yılından bu yana zarar etmeyen Oltan Gıda’nın bu yıl yaşanan fındık fiyatlarındaki istikrarsızlıktan olumsuz etkilendiği ve taahhütlerini yerine getirmede zorlandığı ifade ediliyor.

Bu yıl çok yüksek bir fındık rekoltesi olacağı beklentisi ile bir çok ihracatçı kilosu 5 liradan alivre satış yaptığı ancak nisan ayında yaşanan don felaketi ile üretimin büyük oranda düşeceği tahmin edilince yaşanan panikle fındık fiyatı 5 liradan 11 liraya kadar yükselmesi birçok ihracatçının taahhütlerini yerine getirmekte zorlanmasına neden oldu. Bu nedenle ilk kez fındık ithalatı bile gündeme geldi.

Fındık piyasasında yeni dönem

Türkiye’den en fazla fındık alan Ferrero’nun Manisa’da kurduğu fabrikadan sonra Türkiye’de piyasada doğrudan yer alacağı bekleniyordu. Ferrero gibi daha birçok yabancı firmanın fındığa yatırım yapması bekleniyor. Böylece fındık ihracatında piyasa yabancı sermayenin eline geçmiş olacak. Ferrero’nun Oltan Gıda’yı alması ile zaten fındık ihracatının üçte birini tek başına kontrolüne alıyor. Nutella ve Kinder markalarıyla dünyanın en büyük çikolata üreticilerinden olan İtalyan Ferrero,19. fabrikasını 300 milyon liralık yatırımla Manisa’ya yaptı. Ferreron Manisa’da Nutella, Kinder Pingui ve Kinder Süt Dilimi markalı çikolatalar üretiyor. Ferrero tüm fabrikalarında kullandığı fındığın yüzde 80’nini Türkiye’den alıyor. Ferrero’nun yıllık cirosu yaklaşık 10 milyar euro.