Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Gümrük Birliğinin güncellenmesi konusunda Almanya’nın şantajcı bir tutum sergilediğini belirtti, duruma tepki gösterdi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfekci, ‘TÜSİAD Küresel Ticaret: Politikadan Eyleme’ adlı panele katıldı. Panelde Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin yanı sıra TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik yer aldı. Panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Türkiye’nin de içinde bulunduğu gelişmekte olan ülkelerin küresel ticaretteki korumacılık tedbirlerinden etkilendiğini belirtti. Bakan Tüfenkci, “Ülkemiz başta olmak üzere bizler serbest ticaretin kolaylaştırılmasından yana tavır ortaya koyduk ve politikalarımızı da buna göre geliştiriyoruz” dedi.

“YERLİ ÜRETİCİLERİMİZİ DE KORUMA ADINA BİR TAKIM TEDBİRLERİ ALMAK ZORUNDAYIZ”

Küresel ticaretteki korumacılık tedbirlerini diğer ülkelere göre daha az uygulamaya çalıştıklarını söyleyen Tüfenkci, “Dünyadaki trendlere gelişmelere baktığımızda kendi yerli üreticilerimizi de koruma adına bir takım tedbirleri de almak zorunda hissediyoruz. Çünkü baktığımız zaman sizin ticaret yaptığınız ülkelerin ortaya koymuş olduğu korumacı tedbirler, sizin ülkenizin bir anlamda ticarette geri kalmasına ve açık alan olmasına neden oluyor” diye konuştu.

Türkiye olarak ticaretin serbestleşmesi, libarelleşmesi noktasındaki duruşu açıkça ifade ettiklerini ve politikaları da buna göre düzenlediklerini vurgulayan Tüdenkci, “Çünkü büyümemizin ana unsurlarından bir tanesi de ihracata dayalı büyüme modelini kendimize rehber edindiğimiz için küresel ticaretteki bu daralmalar ve Pazar korumalarından Türkiye olarak en fazla etkilenen ülkelerin de başında geliyoruz” şeklinde konuştu.

“YÜKSEK KATMA DEĞER SAĞLAMAYI BAŞARMALIYIZ”

Tüfenkci, “Ülkemizi ve ekonomimizi gelişmiş ekonomiler düzeyine çıkarabilmek için daha nitelikli ürünleri dış ticaret yapımıza entegre etmeyi ve bununla da daha gelişmiş pazarlara hitap ederek daha yüksek katma değer sağlamayı başarmalıyız” ifadelerini kullandı.

“GÜMRÜK BİRLİĞİ GÜNCELLENMESİ GÖRÜŞMELERİNDE KOPUKLUK YOK”

Gümrük Birliğinin güncellenmesi görüşmelerinde Almanya’nın şantajcı tutum sergilediği belirten Tüfenkci, “Bizim geleneksel pazarlarımızda en önemli yer Avrupa pazarı ve AB elbette ki Türkiye için önemli. Biz gümrük birliği güncellenmesini önemsiyoruz. Son zamanlarda siyasi gelişmelere bağlı olarak Almanya’nın gümrük birliği güncellenmesini bir şantaj aracı olarak kullanmasını yadırgıyoruz. Özellikle uluslararası ticarette öncülük ettiğini ifade eden bir ülkenin diğer ülkeler noktasında ekonomik anlamda bir şantaja yönelmesi gümrük birliği güncellenmesini bir şantaj aracı olarak kullanması bizi üzüyoruz. Biz inanıyoruz ki bu güncelleme Türkiye için bir kazanç ama aynı zamanda AB içinde kazanç. Bu sadece bizim baskımızla, isteğimizle olacak bir konu da değil. İki tarafın da kazanacağı ve ticaret hacmini de büyüteceği gümrük birliği güncellenmesi bu anlamda önemli. Zaman içerisinde gümrük birliği Türkiye aleyhine bir işleyiş haline geldi ve sistematik sorunlar doğurmaya başladı. Adaleti sağlama adına da gümrük birliğinin güncellenmesi önemli ve biz bunu önemsiyoruz. Bu noktada görüşmelerimizi sürdürüyoruz şuan da bir kopukluk yok kendi seyrinde devam ediyor. Bunu 2018’in sonuna doğru belli bir yola koymak istiyoruz” dedi.

Konteynır, liman takip ve bütün gümrüklerin de BİLGE sistemlerinin yenilemeye başladıklarını söyleyen Tüfenkci, “İhalesine çıktık ve 2018 sonunda bütün gümrüklerin yazılımlarını yenileyerek tam otomosyona artık geçmiş olacağız. Limanlarda da tıpkı diğer gümrüklerde olduğu gibi tek pencere sistemine geçtik. Bunun pilot uygulamaları da başarıyla bitti. Şimdi bütün limanlara yönelik arkadaşlarımız hızlı bir şekilde çalışmalarını tamamlamaya çalışıyor” dedi.

AMAZON DEĞERLENDİRMESİ

Dünyada ticaretin şeklinin değiştiğini vurgulayan Tüfenkci, e- ticaretin dünyada normal ticaretteki payının giderek arttığını rakamların her yıl büyüdüğünü belirtti Tüfenkci, “Bu yeni ticaret şekline Türkiye’nin uyabilmesi için lojistik kapasitesini artırması lazım” diyerek “E-ticarette kullandığımız internet tabanlı alt yapıya Ulaştırma Bakanlığımız önem veriyor ve çalışıyor. Bizde ticaret boyutuyla e ticaretin izlenebilirliğinden tutun da güvenilirliğine kadar bir takım kararlarımızı yayımladık. Türkiye olarak bu yarıştan geri kalmak istemiyoruz. Bu alanda önemli bir yeri olan Amazon’un Türkiye’de ofis açması ve bazı operasyonlarını Türkiye üzerinden yapması esasında Türkiye’ye bu anlamda yerli firmalarımıza da örneklik teşkil edeceğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.

(İHA)