Munzur Dağları etekleriyle Ovacık, Pülümür, Hozat ve Pertek ilçelerinde doğal ortamda yetişen Tuncelisarımsağı (Alium Tuncelianum), yumurta büyüklüğüne ulaşan tek dişli yapısı, güçlü aroması ve kokusunun az olmasıyla nadir bulunan endemik bitkiler arasında yer alıyor.

Tarla koşullarında üretimi konusunda çalışmalar yapılan, doğal ortamda 1100 ila 2000 rakımlı yüksek kesimlerde kendiliğinden yetişen Tunceli sarımsağının üretiminin artırılması hedefleniyor.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 15. Bölge Müdürlüğü Tunceli Şube Müdürü Ali Haydar Gürsönmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, endemik bir bitki olan Tunceli sarımsağının doğadan kontrolsüzce sökülerek pazara yönelik toplanmasının yasak olduğunu belirterek, sarımsağı toplayanlarla perakende veya toptan satanlara paracezası uygulanacağını söyledi.

PARA CEZASI 38 BİN 751 LİRA

Çevre Kanunun 9. maddesinin f bendinde biyolojik çeşitliliğin sürdürülebilirliğinin sağlanması bakımında nesli tehdit veya tehlike altında olanlar ile nadir bitki ve hayvan türlerinin korunmasının esas olup mevzuata aykırı biçimde ticarete konu edilmesinin yasaklandığını anımsatan Gürsönmez, bu belirlenen esaslara veya aykırı davrananlara aynı kanunun 20. maddesinin k bendine göre 38 bin 751 lira idari para cezası verileceği hükmü bulunduğunu aktardı.

GÖRSÖNMEZ, ŞUNLARI KAYDETTİ:

" Tunceli sarımsağını diğer sarımsaklardan ayıran en önemli özellik çiçek açıp tohum bağlamasıdır. En kolay çoğalma metodu tohumla gerçekleşebilmektedir. Tohumlar ağustos ayında olgunlaşmaktadır. Bu yüzden özellikle çiçeklenme döneminde sökülmesi eylemiTunceli sarımsağının neslinin tehlikeye düşmesine ve yok olmasına neden olmaktadır. Bu nedenle Tunceli sarımsağının pazara yönelik toplanması ve satılması yasak olup doğadan toplanan ürünlerin herhangi bir şekilde satışına izin verilmeyecektir. Bu şekilde kamuoyunun bilmesini istiyoruz."