Türk Eximbank, Multilateral Investment Guarantee Agency garantisi altında Citibank’ın koordinatörlüğünü üstlendiği uluslararası bankalar konsorsiyumundan toplam 750 milyon ABD Doları tutarında 3 yılı geri ödemesiz toplam 10 yıl vadeli kredi sağladı.
Türk Eximbank, Dünya Bankası’nın kuruluşu olan MIGA garantisi altında Citibank’ın koordinatörlüğünü üstlendiği uluslararası bankalar konsorsiyumundan toplam 750 milyon ABD Doları (525 milyon ABD Doları ve 200 milyon euro olmak üzere) tutarında 3 yılı geri ödemesiz toplam 10 yıl vadeli bir kredi sağladı. Sağlanan bu kredi ihracatçıların işletme sermayesi ve yatırım kredisi ihtiyaçlarında kullandırılacak. Yapılan bu kredi anlaşması, uluslararası kuruluşların Türkiye ekonomisine güvenini göstermesi açısından da büyük önem taşıyor. Kredi riskinin yüzde 95’i Dünya Bankası’nın bir kuruluşu olan MIGA garantisi altında olacak. Citibank’ın koordinatörlüğünü üstlendiği bu kredide Standard Chartered, Sumitomo Mitsui, BNP Paribas, HSBC; ING; Citibank ve Societe General’e yetkilendirilmiş, Credit Agricole ve DZ Bank lider düzenleyici olarak yer aldı. Sağlanan kredi ihracatçıların özellikle uzun vadeli döviz kredisi ihtiyaçları için, yatırım ve işletme sermayesi ihtiyacı finansmanı için tahsis edilecek. Söz konusu kredi, Türk Eximbank’ın tek bir işlemde gerçekleştirdiği en yüksek tutarlı kredi olma niteliği taşıyor. Benzer bir işlemde 2015 yılında sağlanan kredi ile birlikte MIGA Garantisi altında sağlanan fon tutarı 1 milyar ABD Doları’na ulaştı.
Eximbank, önümüzdeki dönemde ihracatçıların finansman ihtiyaçlarını karşılamak adına benzer anlaşmalar yapmak için çalışmalarını sürdürüyor.
(İHA)