İSTANBUL (AA) - Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), yeni nesil raporlama yaklaşımı olarak da bilinen entegre raporlamayı Türk finans sektöründe "ilk kez" hayata geçiren banka oldu.

Banka açıklamasına göre, sürdürülebilir bankacılık alanında bir ilke daha imza atan TSKB, yayınladığı entegre rapor ile 2016 faaliyet sonuçlarını tüm paydaşlarının dikkatine sundu. Türk finans sektöründe ilk olma özelliği taşıyan TSKB Entegre Rapor, bankanın iştiraki ESCARUS'un danışmanlığı ve Entegre Raporlama Türkiye Ağı (ERTA) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Güler Aras'ın rehberliğinde hazırlandı.

Yeni nesil raporlama yaklaşımı olarak da bilinen entegre raporlama, bir kurumun iş modeli, stratejisi ve hedefleri ışığında orta ve uzun vadeli yol haritası hakkında verdiği bilgilerle büyük resmi ortaya koyuyor.

Entegre rapor kapsamında kurumların kullandığı kaynaklar ve etkilediği paydaşlar, finansal, insan, fikri, üretilmiş, doğal ve sosyal olmak üzere 6 farklı sermaye ögesi üzerinden incelenerek, yaratılan kurumsal ve toplumsal değere odaklanılıyor.

Şeffaf, yalın ve özet bir dil benimseyen entegre rapor, bir kurumun stratejisi, yönetimi, performansı ve gelecekten beklentileri ile kurumun sadece bugünü hakkında değil, gelecekte hangi yöne gitmekte olduğuna dair de bilgi veriyor. TSKB, finans sektörünün ilk entegre raporuyla "Değer Yaratma Modeli" kavramını ortaya koyuyor.

Rapor kapsamında TSKB'nin sermaye ögeleri, finansal, insan, doğal, fikri, üretilmiş ve sosyal sermaye olmak üzere 6 başlıkta inceleniyor. Finansal sonuçlar, kaynak çeşitliliği, sektörel uzmanlık, ihtiyaca yönelik olarak geliştirilen ürün ve hizmetler, sürdürülebilirlik temalı krediler, sıfır karbon bankacılık, nitelikli insan kaynağı, fırsat eşitliği, sosyal sorumluluk projeleri ve deneyim paylaşımı gibi pek çok başlık altında anahtar performans göstergeleri yer alıyor.

TSKB'nin Değer Yaratma Modelinde, bir kurumun tek başarı ölçütünün finansal sonuçlar olmayacağından hareketle, tüm sermaye ögeleriyle yaratılan ekonomik, sosyal ve çevresel katma değere odaklanılıyor. Değer Yaratma Modelinde, bilgiden değer yaratma gücü, bağımsız ve çok yönlü değerlendirme, kredilendirme sürecinde çevresel ve sosyal etki ölçümleri gibi bankanın ayrıştığı pek çok niteliğe yer veriliyor.


- "Geleceğe şimdiden hazır olmanın mutluluğunu yaşıyoruz"


Açıklamada görüşlerine yer verilen TSKB Genel Müdürü Suat İnce, şunları kaydetti:

"Entegre raporumuz aracılığıyla bugünümüzü ve geleceğimizi masaya yatırarak kurumsal performans sonuçlarımızı paydaşlarımıza çok daha etkin bir şekilde sunmayı amaçladık. Finansal yapımızı, entelektüel birikimimizi, nitelikli insan kaynağımızı ve köklü iş ortaklıklarımızı içine alan sermaye ögelerimizle ekonomi ve toplum için yarattığımız değere odaklandık.

Entegre raporlama, yakın gelecekte her şirketin hayatına girerek bir standart haline gelecek. Özellikle finans kuruluşlarının sürdürülebilir kalkınmada dönüştürücü rol üstlendiği günümüzde, ilk entegre raporumuzla geleceğe şimdiden hazır olmanın mutluluğunu yaşıyoruz."

TSKB'nin yayınladığı entegre raporun Türk finans sektöründe ilk olduğuna dikkati çeken İnce, entegre raporlamanın bankanın sürdürülebilirlik faaliyetlerinin doğal bir uzantısı olarak geliştiğini bildirdi. İnce, şu ifadeleri kullandı:

"Türk finans sektöründe sürdürülebilirlik raporlamasına ilk başlayan kurumuz. Entegre rapor ise sürdürülebilirlik raporlamasının çok ötesinde bir yaklaşım getiriyor. Bu süreci paydaşlarımızın beklentilerini analiz etmek ve önceliklerimizi yeniden yorumlamak için bir fırsat olarak değerlendirdik.

Tüm çalışanlarımızın katkısını alarak değer yaratma modelimizi ortaya koyduk. Bugünü gelecek perspektifiyle anlatan, hedeflerimize nasıl ulaşacağımız hakkında bilgi veren, yaşayan bir rapor olmasını hedefledik."