TÜRK-İŞ, 2016 yılı Aralık ayı ‘Açlık ve Yoksulluk Sınırı’ araştırması sonuçlarına göre dört kişilik ailenin açlık sınırı bin 432 TL, yoksulluk sınırı 4 bin 665 TL olarak açıklandı.
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) Aralık 2016 ayı ‘açlık ve yoksulluk sınırı’araştırması sonuçlarını yayımladı. Buna göre; dört kişilik ailenin açlık sınırı bin 432 TL, yoksulluk sınırı 4 bin 665 TL olarak açıklandı. Mutfak enflasyonunun aylık yüzde 1,08 oranında olduğu açıklandı.

BEKAR ÇALIŞANIN AYLIK GİDERİ BİN 761 LİRA
Araştırmaya göre, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamaların toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 4 bin 665 TL oldu. Bekarbir çalışanın aylık yaşama maliyetiise bin 761 TL olarak gerçekleşti. Dört kişilik bir ailenin ‘insan onuruna yaraşır bir yaşam düzeyi’ sağlaması için yapması gereken toplam harcama tutarı son bir yılda 153 TL arttı. Bu tutarın 47 TL’si gıda fiyatlarındaki artıştan kaynaklandı. Aralık ayı itibariyle aylık gıda harcaması tutarı bir önceki aya göre 15 TL artış gösterdi. Aylık yaşam maliyetindeki bir aylık artış ise 50 TL oldu.
TÜRK-İŞ’in Aralık ayı verileri göre ‘mutfak enflasyonundaki değişim, Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin ‘gıda için’ yapması gereken asgari harcama tutarıbir önceki aya göreyüzde 1,08 oranında artış gösterdi. Yılınilk on iki ayı itibariyle fiyatlardaki artışyüzde 3,39 oranında oldu. Gıda enflasyonundason on iki ay itibariyle artış oranıyüzde 3,39. olarak gerçekleşti. Yıllık ortalama artış oranıise yüzde 4,12 olarak hesaplandı.
(İHA)