İSTANBUL (AA) - Turkcell, mobil iletişimin amiral gemisi baz istasyonlarının kulelerini beton kuleye dönüştürüyor.

Turkcell'den yapılan açıklamaya göre, görüntü kirliliğini ortadan kaldıran beton kuleler ortalama 100 yıllık ömür süresiyle maliyetleri azaltıyor.

Turkcell mühendislerin geliştirdiği beton kulelerin Global Tower tarafından dünyaya ihraç edilmesi de planlanıyor.

İçeriği sayesinde bulunduğu mahallin renklerine hakim olarak inşa edilebilen beton kuleler çevreye olan uyumuyla görüntü kirliliğini en aza indiriyor. Böylece, orman arazisi veya kentsel dönüşüm ortamlarında kendini kamufle edebiliyor.

Türkiye'de ilk defa Turkcell mühendisleri tarafından hayata geçirilen beton kule, metal konstrüksiyon kulelere göre 5 kat daha uzun ömre sahip.

Baz istasyonlarının ömrü ortalama 20 yıl iken beton kuleler 100 yıllık ömür garantisi sunuyor. Beton kule, diğer kulelere göre de daha çevreci. Metal alışımlı kulelerin yapımında kullanılan galvanizli çelik üretimi atmosfere gaz salınımı yaparken, bu durum doğa ve çalışanlar açısından istenmeyen bir durum yaratıyor.

Beton kulenin üretim süreçlerinde, bu düzeyde bir doğa ve çalışan tehdidi bulunmuyor. Hem kurulum hem de bakım maliyeti açısından da büyük avantaj sağlayan beton kule, uzun yıllar hiç bakım gerektirmiyor.

Turkcell iştiraklerinden büyük kule ve altyapı operatörü şirketi olan Global Tower tarafından inşa edilen beton kulelerden ilki Ankara'daki Hızlı Tren Garı'nın yanında hizmete girdi.

Global Tower beton modüllerin birbirine eklenmesiyle oluşturulan beton kule için patent başvurusu yapmaya hazırlanıyor. Yangına, deprem ve sel gibi afet durumlarına karşı da daha güvenli olan beton kulenin diğer ülkelere ihracatı da planlanıyor.