Türkler kamu kuruluşlarının

elektronik satın alma sistemine mal ve hizmet teklifi vermede Avrupalıya fark attı.

2011'de Türkiye'de girişimlere genel olarak bakıldığında yüzde 12,5'i kamu kuruluşlarının satın alma sistemine elektronik ortamda teklif verirken, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde bu oran yüzde 1,6'da kaldı.

Sektör bazında kamu kuruluşlarının elektronik satın alma sistemine en yüksek oranda mal ve hizmet teklifi veren sektör ise ''Elektrik, gaz, buhar ve havalandırma sistemi üretim ve dağıtımı ile su temini; atık yönetimi ve iyileştirme faaliyetleri'' sektörü oldu. Bu sektörde Türkiye'de elektronik satın alma sistemine teklif veren girişimlerin oranı AB ülkelerindekileri yaklaşık 8'e katladı.

Kamu kuruluşlarının elektronik satın alma sistemine en yüksek oranda teklif veren 2'nci sektör de, yüzde 19,8 ile ''İdari ve destek hizmet faaliyetleri'' sektörü oldu. Bu sektörde de, Türkiye'de elektronik satın alma sistemine teklif veren girişimlerin oranı AB ülkelerindekileri yaklaşık 28'e katladı.

Ulaştırma ve depolama faaliyetlerinde de söz konusu elektronik satın alma sistemine teklif verme oranı AB ülkelerinde yüzde 1,1 düzeyinde kalırken, Türkiye'de bu oran AB ülkelerini 9'a katlayarak yüzde 9,9 olarak gerçekleşti.

Sektör bazında bakılmaya devam edildiğinde, inşaat faaliyetlerinde de söz konusu durumun değişmediği görüldü. Türkiye'de inşaat faaliyetlerinde elektronik satın alma sistemine teklif veren girişimlerin oranı yüzde 15,1 olarak gerçekleşirken, AB ülkelerinde ise söz konusu oran Türkiye'nin yaklaşık 11'de 1'i, yani yüzde 1,3 düzeyinde kaldı.

Genel itibariyle bakıldığında da Türkiye'deki girişimlerin, tüm sektörlerde kamu kuruluşlarının elektronik satın alma sistemine mal ve hizmet teklifi vermede, AB ülkelerindeki girişimlere fark attığı görüldü.

Kamu kuruluşlarının elektronik satın alma sistemine mal ve hizmet teklifi veren girişimler (yüzde)
Kamu kuruluşlarının elektronik satın alma sistemine mal ve hizmet teklifi veren girişimler (yüzde)

Ekonomik Faaliyet Türkiye'de AB Ülkelerinde
Genel 12,5 1,6
İmalat Sanayi 11,2 1,8
Elektrik, gaz, buhar ve havalandırma sistemi üretim ve dağıtımı ile su temini; atık yönetimi ve iyileştirme faaliyetleri 21,7 2,9
İnşaat 15,1 1,3
Toptan ve perakende ticaret; Motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin onarımı 12,4 1,8
Ulaştırma ve depolama 9,9 1,1
Bilgi ve iletişim 14,6 3,6
Gayrimenkul faaliyetleri 6,8 1,4
Mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetler 16,3 1,7
İdari ve destek hizmet faaliyetleri 19,8 0,7
Bilgisayarların ve iletişim araç gereçlerinin onarımı 14,2 1,6