Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Başbakanlık Merkez Bina'da düzenledikleri basın toplantısında Orta Vadeli Program'ın ayrıntısını anlattı.

Babacan AB ülkeri ekonomilerinde alınan kararlara rağmen belirsizliklerin sürdüğünü aktardı. Sadece gelişmiş ülkelerin ekonomileri değil gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerinin de büyümelerini aşağı doğru revize ettiğini hatırlatan Babacan dünya ticaretindeki artışın hala kriz öncesinin gerisinde olduğunu söyledi...

İşsizlik rakamlarını da değerlendiren Babacan, her ne kadar işsizlik rakamlarında rekorlar sonrası gerileme görülse de bunun bir süre daha aynı seviyelerde seyredeceğini anlattı.

Kamu borç stoklarında da sıkıntı olduğunu aktaran Babacan petrol fiyatlarında da sıkıntının sürdüğünü ve planlarını 110 dolar olarak açıkladı...

Ekonominin 3 yıllık yol haritası çizildi

Türkiye'nin 2013-2015 makro hedeflerini kapsayan Orta Vadeli Program açıklandı. Ekonomide büyümenin bu yıl yüzde 3.2, 2015 sonunda yüzde 5 olması öngörülüyor. Enflasyonun yüzde 5'e düşeceği belirtilen programda, üç yılda 1.6 milyon kişiye istihdam sağlanması hedefleniyor.

Orta Vadeli Program

Krizin dünya üzerindeki etkilerinin alınan önlemlere rağmen devam ettiğini belirten Babacan şunları söyledi: "Gelişmekte olan ülkelerde büyüme tahminleri aşağı doğru revize ediliyor. Dünya ticaretinin artış hızı, kriz öncesi dönemlere göre daha düşük seyrediyor.

Türkiye, dünyada büyüme hızı en yüksek ülkeler arasında yer aldı. Küresel ölçekteki belirsizlikler ve cari açıktaki artış karşısında önlemler aldık. İç talebin nisbi olarak toparlanmasını öngörmekteyiz. Ekonomide dengeleme süreci yaşadık. Cari açıkta enerji hariç kalemlerde başa baş gidiyor durumdayız. Büyümedeki hız düşüşüne rağmen işsizlik oranlarımız düşmeye devam ediyor.

BÜYÜME TAHMİNİ YÜZDE 3.2

Büyümenin bu yıl yüzde 3.2 olacağını bekliyoruz. Dış pazarlardaki talep yetersizliği sebebiyle 2013'te yüzde 4 büyüme öngörüyoruz. 2014 ve 2015'te yüzde 5 seviyesine ulaşmasını hedef almaktayız.

1.6 MİLYON KİŞİYE İŞ

Önümüzdeki 3 yılda toplam tarım hariç 1 milyon 600 bin istihdam oluşmasını bekliyoruz. Dönem sonunda işsizlik oranının yüzde 8.7'ye düşmesini bekliyoruz. İşsizlikte tedrici bir düşüşü göreceğimizi öngörmekteyiz.

ENFLASYON ÜÇ YILDA YÜZDE 5'İ İNER

Enflasyonun yıl sonunda yüzde 7.4 olmasını bekliyoruz. 2013'te enflasyonun yüzde 5.3'e, 2014 ve 2015'te yüzde 5 olmasını öngörüyoruz.

CARİ AÇIK/GSYH ORANI YÜZDE 6.5'E DÜŞECEK

Cari açık/GSYH oranının bu yıl yüzde 7.3'e düşeceğini öngörüyoruz. Cari açık/GSYH 2013'te yüzde 7.1, 2014'te yüzde 6.9, 2015'te yüzde 6.5 öngörülüyor.

BÜTÇE AÇIĞININ MİLLİ GELİRDEKİ PAYI AZALACAK

Bütçe açığındaki tedrici düşüşün önümüzdeki dönemde gerçekleşmesini hedeflemekteyiz. Bütçe açığı/GSYH bu yıl yüzde 2.3 bekleniyor. Merkezi yönetim bütçe açığı/GSYH 2013'te yüzde 2.2, 2014'te yüzde 2, 2015'te yüzde 1.8 bekleniyor.

Kamu borç stoku/GSYH oranının bu yıl yüzde 36.5'e, 2013'te yüzde 35'e, 2014'te yüzde 33'e, 2015'te yüzde 31'e inmesini öngörmekteyiz."

AYAĞIMIZI YORGANIMIZA GÖRE UZATACAĞIZ

Orta Vadeli Program'da 70-80 reform alanı öngördüklerini belirten Babacan sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye'de ayağımızı yorganımıza göre uzatacağız. Tasarruf bilincini artırmaya çalışacağız. Kamu ve özel kesimde israfın azaltılması temel hedefimiz olmalı. Ekonominin rekabet gücünü destekleyecek basit ve öngörülebilir vergi politikaları önümüzdeki dönemde önemli olacak. Enerjiyi daha verimli kullanmamız lazım. Yerli ve yabancı yatırımların desteklenmesine devam edeceğiz. İş ortamının iyileştirilmesine devam edeceğiz."

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye ekonomisinin 2013 yılında da büyümeye devam edeceğini belirterek, ''2013 yılı da 2012 yılından daha iyi bir yıl olacak. Merkez Bankamız bağımsız bir şekilde Türkiye için hangisi iyiyse onu yapmaya devam edecektir. '' dedi.