SAMSUN (AA) - FATİH MEHMET KÜRKÇÜ - TÜYAP Anadolu Fuarları Genel Müdürü İlhan Ersözlü, "Türkiye, son 10 yılda fuarcılıkta inanılmaz büyüme kaydetti ve en önemli destinasyonlardan biri haline geldi. Şu anda dünyanın en önemli fuar firmaları Türkiye'de. Bu şirketler burada ya ofis açmış ya da şirketleri satın alma veya onlarla ortaklık kurarak Türkiye üzerinden doğu coğrafyasına açılmaya çalışıyor." dedi.

Ersözlü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son 10 yılda Türkiye'de fuarcılık sektörünün önemli oranda büyüdüğünü söyledi.

Türkiye'nin ekonomisi ve sanayisi geliştikçe fuarcılık anlayışının da geliştiğini dile getiren Ersözlü, "Türkiye büyüdükçe, sanayi geliştikçe, ihracat arttıkça bunu tetikleyen fuarcılık da gelişiyor, değişiyor. Türkiye'de bundan 10 yıl önce bu kadar fuar salonu yoktu. Yeni fuar salonları devreye girdikçe fuarcılık da kalite ve ölçek olarak batıyla yarışabilir hale gelmeye başladı." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin fuarcılıkta Almanları örnek alması gerektiğini belirten Ersözlü, Almanya'nın bu kadar ihracat yapmasında fuarcılığın önemini yıllar önce kavrayarak bu sektöre yatırımlar yapmasının etkili olduğunu ifade etti.

- "Fuarcılık, pazarlama faaliyetlerine katkı sağlayan bir unsur"

Fuarcılıkta Alman modelinin başarılı olduğunu dile getiren Ersözlü, şöyle devam etti:

"Almanya, bugün dünyaya teknoloji ihraç eder konumda. Biz kilogramı 1-2 dolara ihracat yapıyoruz. Bunu 10-20 dolara ne zaman çıkarırsak o zaman kazanacağız. Bunu yapmak için pazarlama önemli. Üretmek kolay ama ürettiğini pazarlamak dünyanın en zor işi. Şu anda dünyada inanılmaz pazarlama savaşları var. Üretiliyor ama ürünü tanıtamazsan, pazarlayamazsan hiçbir değeri yok. İşte fuarcılık, pazarlama faaliyetlerine katkı sağlayan bir unsur. Hatta pazarlama faaliyetleri arasındaki en önemli unsurlardan biri."

Batılı devletlerin sanayi devriminden itibaren fuarcılığa soyunduğunu, ürettiğini dünyaya ihraç eder hale geldiğinin altını çizen Ersözlü, "Bizim de bunu yapmamız lazım. Türkiye, son dönemde bunu yapmaya başladı. Türkiye, son 10 yılda fuarcılıkta inanılmaz büyüme kaydetti ve en önemli destinasyonlardan biri haline geldi. Şu anda dünyanın en önemli fuar firmaları Türkiye'de. Bu şirketler burada ya ofis açmış ya da şirketleri satın alma veya onlarla ortaklık kurarak Türkiye üzerinden doğu coğrafyasına açılmaya çalışıyor." ifadelerini kullandı.

- "Batı fuarları düşüşte"

Ersözlü, batıdaki fuarların önem yitirmeye başladığını, hem katılımcı hem de ziyaretçi sayısı açısından düşüş olduğunu anlatarak, şunları kaydetti:

"Çünkü ziyaretçi artık batıdaki fuarlara vize alamıyor. Ortadoğu kökenli ya da Kafkas kökenli bir iş adamı, parası cebinde var ama vize alamıyor. Son dönemdeki olaylar, Rusya'daki sıkıntılar, Çin'deki vize problemleri geliş gidişleri önlüyor. Bu coğrafyada Türkiye parlayan bir yıldız. Pek çok ülkeye vizesiz girişi çıkış yapılabiliyor. Bu çok önemli. Türkiye'de konaklama batıdan çok ucuz. Bu sebeple Türkiye'deki fuarlar her sene büyüyecek. Fuar salonu yatırımları da artacak. Yatırımlar arttıkça fuarcılıktan aldığımız pay da artacak."

Anadolu'daki fuar alanları büyüdükçe buradaki fuarların pazardan aldığı payın da artacağını vurgulayan Ersözlü, "Yakın zamanda Anadolu fuarları İstanbul fuarlarını geçecek. Üretim ve imalat endüstrisi büyüdükçe, ihracat büyüdükçe Anadolu'daki fuarlar da artacak, fuar salonları da büyümeye devam edecek." dedi.