Yıldız, İran gazı konusunda, "Daha fazla doğal gaz denirse bu tekliflere de açık olduğumuzu belirtmem lazım" dedi.Yıldız, 22. Dünya Enerji Kongresi için bulunduğu Güney Kore'de basın toplantısı düzenledi ve soruları yanıtladı.

Bakan Yıldız, kongre kapsamında çeşitli ülkelerin ve özel şirketlerin yetkilileriyle son derece verimli görüşmeler yaptıklarını söyledi.

Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir'in 3. nükleer santralin Türk şirketleri tarafından yapılabileceği yönündeki değerlendirmelerinin hatırlatılması üzerine Bakan Yıldız, bunların yerinde açıklamalar olduğunu ifade etti.

Proje şirketinin yerli ortaklık taleplerini değerlendirebileceğini belirten Yıldız, bu durumun yapılacak 2 nükleer santral için de geçerli olduğunu dile getirdi. Yıldız, şöyle konuştu:

"Bu kültürün yerleşebiliyor olması lazım. İnşaatla, yerli üretimle alakalı bütün işlemlerin Türkiye'de gerçekleşebiliyor olması lazım. Bunu yerli ortaklarla, girişimcilerle beraber, kamu ve özel sektörle birlikte başarabiliriz. Bu on yılları alan bir süreç olacaktır ama bizim tekniği, sanayileşmesi daha yüksek ve enerjiyle alakalı talepleri daha fazla karşılamış, arz güvenliğiyle ilgili bir sıkıntısı olmayan ülke haline gelmemiz gerekir. Yaptığımız çalışmada bundandır."

Bir soru üzerine, Uluslararası Enerji Ajansı'nın gelecek ay Paris'te Türkiye'nin başkanlığında toplanacağını anlatan Yıldız, 28 ülkenin katıldığı toplantının başkanlığını Türkiye'nin yapmasının bir prestij olduğunu söyledi.

- Nükleer santral projeleri

Nükleer santrallerin yapımıyla ilgili bir gecikme olup olmadığı yönündeki soruya Bakan Yıldız, özellikle nükleer santral gibi çok farklı organizasyonları içeren büyük işlerin zaman zaman tehditleri ve fırsatları olacağını işin başında söylediğini anımsattı.

Özellikle Fukuşima'dan sonra güvenlikle alakalı sistemlerin daha da yüksek düzeyli olmasını istediklerini ve bu talebin olumlu değerlendirildiğini ifade eden Yıldız, şöyle konuştu:

"İşletmeye alım süreleriyle alakalı öngörülmüş bir gecikmemiz şu anda yok. Japonya'yla yapacağımız nükleer santral için de öngörülmüş bir gecikmemiz yok. Zaman zaman işlerin hızlandığını, zaman zaman yavaşladığını göreceğiz. Bunların bir kısım gerekçeleri de olacak ama nükleer kararlılığımızla alakalı konuda herhangi bir kesinti olmayacak. Biz işlerimize devam ediyoruz ve yoğun şekilde çalışıyoruz."

Bakan Yıldız, doğal gaz piyasasının liberalleşmesiyle alakalı herhangi bir adım atılıp atılmadığına ilişkin soruyu yanıtlarken de Türkiye'de kontratı biten her işin özel sektörle paylaşıldığını ifade etti.

- Doğal gazın serbestleşmesi

Türkiye'de 10 milyar metreküplük doğal gaz kontratının özel sektörle paylaşıldığına değinen Yıldız, "Zamanı biten kontratlar geldiğinde bu sürecin devam edeceğini söyleyebilirim. Rusya'ya 4 milyar metreküp daha özelleşmeyle alakalı teklifimizi götürdük" dedi.

LNG depolama tesislerinin 2 katına çıkarılmasını amaçladıklarını dile getiren Yıldız, bu konuda yerli ve yabancı yatırımcılara da çağrıda bulundu. Yıldız, "Yatırımcı yarın gelirse yarın çalışabiliriz" diye konuştu.

- İran ve Irak'tan enerji ithalatları

Bakan Yıldız, İran ve Irak'tan yapılan enerji ithalatlarına ilişkin sorular üzerine, Türkiye'nin İran'dan petrol ve doğal gaz konusunda ciddi tedarikleri olduğunu söyledi. Yıldız, şöyle devam etti:

"Bunu bundan sonra daha fazla düşüremeyeceğimizi, geldiğimiz noktanın bir doyum noktası olduğunu söylemem lazım. Şu anda yılda yaklaşık 5 milyon tonlar civarında bir alımımız var. Bundan sonrası Türkiye'nin arz güvenliğini sıkıntıya sokacağından daha fazla düşmeyi öngörmüyoruz. Türkiye'nin ihtiyaçlarının, büyümesinin bizler için önemli olduğunu herkes takdir eder.

Şu ana kadar belli indirimler yaptık ama daha fazla yapma imkanımız kalmadı. Çünkü asfalt malzemesi için gerekli bitümün tedarik edildiği noktalardan bir tanesi. Türkiye duble yollarını yapmaya devam edecek. 16 bin kilometreyi şu anda geçiyoruz, çok fazla malzemeye de ihtiyacımız var. Dolayısıyla bu rakamdan daha fazlasını indiremeyeceğiz."

- "Sınır noktasındayız"

İran konusunda Türkiye'ye için BM kararlarının bağlayıcı olduğunu vurgulayan Yıldız, "Tabi ki model ortağımızın ne tür kararlar aldığını takip ederiz ama Türkiye'nin ihtiyaçlarının anlaşılabiliyor olması lazım. Türkiye 10 yıl önceki rakamlarla duran bir ülke değil" dedi.

Yaptırımlardan ziyade serbestleşen bir ekonomiye ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Yıldız, Türkiye'nin, İran konusunda bundan sonraki tedarikiyle alakalı sınırda bulunduğunu belirtti. Yıldız, "Vatandaşımızı, iç ihtiyaçlarımızı düşünmek bizim görevimizdir" diye konuştu.

Taner Yıldız, ülke ilişkilerinde gerginliğin sürdürülemez olduğunu da vurguladı.

Bakan Yıldız, Irak ve İran'dan doğal gaz ithaline ilişkin gelişmelerin sorulması üzerine, Irak'ın üretebildiği doğal gazı, ham petrolü ve pazarlara sunabildiği her türlü mamulle alakalı teklif ve talepleri olabileceğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Kardeş ve komşu ülke Irak şu anda en büyük petrol tedarikçilerimizden bir tanesidir. Bunu artırarak devam etmeyi düşünüyoruz. Türkiye, Irak'ta üretilebilecek ve ihraç edilebilecek bir doğal gazın taliplisi olacaktır.

İran'la 10 milyar metreküpe yakın bir kontratımız var ve İran da Türkiye'nin büyük tedarikçilerinden bir tanesidir. Bu alışverişimizden son derece memnunuz ve ülkenin ihtiyaçlarının karşılanmasında kendileriyle çok iyi bir ilişkimiz var. Daha fazla doğal gaz denirse bu tekliflere de açık olduğumuzu belirtmem lazım."

- Çin'in nükleerde şansı var mı?

Çin'in nükleer santral yapımında şansı olup olmadığı sorusuna karşılık Bakan Yıldız, halen Çinli işletmelerin Türkiye'de çeşitli alanlarda yatırımlar yaptıklarını anlattı.

Yıldız, "2. nükleer güç santraline ilişkin müzakere sürecini kapattık. Bundan sonrasıyla alakalı gelişmeleri hep beraber takip edeceğiz ama Türkiye'nin nükleer hedefleri bununla sınırlı değil. Bundan sonraki yapacaklarımızda yine Çin'le müzakere etmeyi sürecin haricinde bırakmıyoruz" dedi.

Petrol fiyatı konusundaki görüşü sorulan Yıldız, petrolün varil fiyatının 95-100 dolarlar civarına çekilebileceğini kaydetti.

-"Yöneticiler biraz kaygılı"

Yıldız, 22. Dünya Enerji Kongresi'nin başarılı geçtiğini de belirterek, Güney Kore'ye teşekkür etti.

Kongreyi, "enerji olimpiyatları" olarak nitelendiren Yıldız, 23. kongrenin Türkiye'de gerçekleştirileceğini anımsattı. İstanbul'un doğal ve tarihi güzellikleriyle konuklarını ağırlayacaklarını ifade eden Yıldız, kongrede enerjiyle ilgili son gelişmeleri duyuracaklarını söyledi.

Bu yılki kongrede arz güvenliği, enerjiden eşit faydalanılması, iklim değişikliği konularının gündeme getirildiğini anlatan Yıldız, "Yöneticilerin biraz kaygılı olduğunu gördüm" diye konuştu.

İsrafın bütün ülkelerin temel gündem maddelerinden biri olduğunu dile getiren Yıldız, enerji taleplerinin arttığı bir ortamda kongrede gündeme getirilen kaygıların giderilmesi gerektiğini belirtti.

Dünya Enerji Konseyi'nin tarihindeki ilk kadın başkan olan Marie-Jose Nadeau da 23. Kongrenin İstanbul gibi Avrupa'yı Asya'ya bağlayan bir şehirde, başarılı geçeceğini inandığını söyledi.