GİRESUN (AA) - Keşap Fındık Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Şahin, "Özellikle Doğu Karadeniz bölgesinde mevcut bahçeler yenilenmediği sürece Türkiye'de 1 milyon ton fındık üretim hedefine ulaşmak imkansız gibi görünüyor" dedi.

Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Doğu Karadeniz bölgesinde bulunan Giresun, Ordu ve Trabzon'daki fındık bahçelerinde dalların büyük kısmının ekonomik ömrünü tamamladığını belirtti.

Yaşlı bahçelerin Türk fındığının en önemli sorunlarının başında geldiğini dile getiren Şahin, bölgedeki fındık bahçelerinin mutlaka yenilenmesi gerektiğini söyledi.

Şahin, Türk fındık ihracatçısının 2023 için 1 milyon ton fındık üretim hedeflediğini ancak mevcut bahçelerle bunun tutturulmasının imkansız olacağını savunan Şahin, şunları kaydetti:

"Özellikle Doğu Karadeniz bölgesindeki bahçeler çok yaşlı. Artık ömrünü tamamlamış durumda. Alınan verim her geçen yıl geriye gidiyor. Ömrünü tamamlamış bahçelerle büyük hedefler çizmek mümkün değil. Büyük hedefler peşinde koşulacaksa mutlaka bahçeler yenilenmeli. Özellikle Doğu Karadeniz bölgesinde mevcut bahçeler yenilenmediği sürece Türkiye'de 1 milyon ton fındık üretim hedefine ulaşmak imkansız gibi görünüyor."

Şahin, Doğu Karadeniz'de ekonomik ömrünü tamamlamış bahçenin yenileme çalışmaları için devlet tarafından üreticilere özel destek sağlanmasını isteyerek, "Bahçelerin yenilenmesi uzun ve ekonomik olarak zahmetli bir işlem. Bölge halkının devlet desteği olmaksızın kendi imkanları ile sürdürebileceği bir konu değil. O nedenle üreticiler bahçelerini yenilemeye özendirilmeli. Bunun için de devlet tarafından üreticilere özel destekler sağlanmalıdır" diye konuştu.