Şimşek, "Eğer Türkiye'nin kredi notu hak ettiği düzeyde olsaydı, bugün Türkiye'ye portföy yatırımı olarak ve doğrudan yatırım olarak 32 milyar dolar ilave yatırım olacaktı" dedi.

Siyaset Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) tarafından hazırlanan, "Kredi Derecelendirme Kuruluşları: Alternatif Arayışlar" adlı raporun tanıtım toplantısında konuşan Bakan Şimşek, kredi notunun düşük kalması için en önemli bahanenin cari açık olduğunu belirterek, "Enerjiyi çıkartırsanız bu yıl cari açık sıfır noktasına gelmiş olacak" dedi.

Dünyada şu anda lider konumda olan 3 derecelendirme kuruluşu olduğunu kaydeden Şimşek, bunlardan Fitch'e göre Türkiye'nin kredi notunun yatırım yapılabilir kategorinin bir kademe altında olduğunu, oysa Ak Parti hükümetleriyle birlikte Türkiye'nin kredi notunun 5 kademe arttığını söyledi. Türkiye'nin notunu, bir diğer kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin şu andaki notuna göre 4 kademe, Moody's'e göre de 3 kademe artırdırdığını kaydetti.

Kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'ye hak ettiği notu vermediğini vurgulayan Şimşek, oysa son 10 yıllık süreçte, özellikle küresel kriz ortamında Türkiye'nin çok güçlü bir performansortaya koyduğunu dile getirdi.

Türkiye'ye yatırım aktı

Şimşek, "Gerek ekonomik büyümede, gerek büyümenin görümünde, gerekse ekonominin kişi başına milli gelir olarak ya da ekonominin büyüklüğü olarak Türkiye hakikaten çok daha iyi bir notu hak ediyor" diye konuştu.

Düşük kredi notuna rağmen son 10 yılda Türkiye'ye 120 milyar dolar yatırım geldiğini vurgulayan Şimşek, "Kredi derecelendirme kuruluşları diyor ki (Türkiye'nin kredi notu yatırım yapılabilir seviyenin altında), ama Türkiye'ye yatırım akmış" dedi.