Satıcı, yaptığı yazılı açıklamada, Ukrayna’nın tuta absoluta zararlısından dolayı Türk yaş meyve sebzesine uyguladığı yasağı 2 yıl önce kaldırdığını, buna karşın yüksek riske sahip ülke grubuna dahil ettiğini vurguladı. Bu süre boyunca Türkiye’ye yönelik yüksek riskli ülke uygulamasına devam edildiğine işaret eden Satıcı, Ukrayna Devlet Veteriner ve Bitki Sağlığı Servisi’nin, Türkiye’yi, 1 Şubat’tan itibaren bitki sağlığı konusunda yüksek riske sahip ülke konumundan çıkardığını bildirdi.

Sektörün bu kararı beklediğini ifade eden Satıcı’nın açıklamasında, "Rusya Federasyonu ve AB ülkelerinde süpermarket gruplarına ihraç edilen kaliteli yaş meyve sebze ürünlerimize yönelik olarak bu uygulamanın devam edilmesi oldukça düşündürücüydü" denildi.

Ukrayna’nın, Antalya İhracatçılar Birliğinin yaş meyve sebze ihracatında 4. sırada yer aldığını belirten Satıcı, bu kararla Ukrayna’ya yaş meyve sebze ihracatının ivme kazanacağını ifade etti. Satıcı, Ukrayna’nın yaş meyve sebze ithalatından Türkiye’nin aldığı payın artmasını da beklediklerini kaydetti.