ORDU (AA) - Ordu'nun Ünye ilçesinde üreticiler fındık hasadına başladı.

Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, ilçenin Yunus Emre Mahallesi'nde hasatta çalışan üreticileri bahçede ziyaret ederek onlarla sohbet etti.

Sarıkahraman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üreticinin hasada umutla başladığını söyledi.

Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) fındık alımı yapıp yapmayacağına ilişkin kesin açıklama beklediklerini belirten Sarıkahraman, "2017 yılı fındık hasadının üreticimize, bölgemize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Bu anlamda da gerek fındık üreticisi, gerek çalışanı, gerekse bu işin ticaretini, ihracatını yapan herkesin memnun olacağı bir yıl olsun. Ancak TMO'nun halen daha karar verememiş olması, hem üreticiyi, hem bizleri üzmüştür." dedi.

Sarıkahraman, yeni üründe son dönem yaşanan aşırı sıcaklar nedeniyle yanmalar olduğunu ifade ederek, "Aldığımız bilgiye göre yüksek kesimlerde fındıkta haşlanma yok gibi. Ancak yüzde 5-10 arasında bir yanma olsa bile çok ciddi rakamlar yapıyor. Ancak aşırı sıcaklar geldiğinde fındık iç doldurmuştu. Aşırı sıcaklar bu yıl buruşuk yapacaktır ama buruşuk fındığın da sanayide işlem göreceğini umut ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Fındığını toplayan üretici Sabri Akbaş, "Bu yıl önceki yıllara göre rekolte biraz yüksek. Ama aşırı sıcaktan dolayı fındıkta haşlanma olayı yaşandı, küllenme hastalığı da mevcut." dedi.

Üretici olarak devletten beklentileri olduğunu ifade eden Akbaş, "TMO'nun bir an önce devreye girip fındık alımı yapması ve üreticiyi mağdur etmemesini devletten bekliyoruz. Fiyat olaraksa maliyet hesaplarına baktığımızda 15 lira gibi bir fiyat üreticiyi tatmin ediyor. diye konuştu.