Ttb Meclis Başkanı Mehmet Cirav ve Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, bir otelde düzenledikleri basın toplantısında, borsanın çalışmaları ve sektörün geleceğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Borsa Meclis Başkanı Cirav, toplantıda yaptığı konuşmada, Fransa Senatosu'nun sözde Ermeni soykırımı ile ilgili olarak aldığı karara tepki göstererek, "Millet olarak bu tür haksız saldırılara karşı birlikteliğimizi ve kararlılığımızı en üst düzeyde göstermeliyiz." dedi.



Ttb olarak ülkenin en önemli gelir ve döviz kaynaklarından fındık başta olmak üzere iştigal alanına giren ürünlerde sağlıklı politikaların izlenmesi için çalışmalar yaptığını kaydeden Cirav, "Türkiye'ye yılda ortalama 1.5 milyar Dolar döviz kazandıran fındıkta, serbest piyasa ekonomisi şartlarında ticaret başarıyla yapılıyor ise bunda borsamızın payı büyüktür. Çünkü, biz üreticiden tüketiciye kadar sektörü bir bütün olarak kabul edip hareket ettik. Kimseyi ayırmadık, dışlamadık. Temennimiz fındık piyasasının bundan sonra böyle, hatta daha iyi şartlarda devam etmesidir. Bunlardan biri de üç yıldır üreticinin alan bazlı desteklenmesidir. Bu destekleme bu yıl sona eriyor. Devam etmelidir, ama destekleme verim ve kaliteyi artırmak için ürün bazlı hale getirilmelidir." şeklinde konuştu.

Ttb Yönetim Kurulu Başkanı Köleoğlu da Türkiye'nin dünya'daki en büyük fındık üreticisi ve ihracatçısı olduğuna dikkat çekti.

Trabzon'un da üretimde az olmasına rağmen ihracattaki payının büyük olduğunu hatırlatan Köleoğlu şöyle devam etti: "Üretimdeki yıllık ortalama rakamlara baktığımız zaman Trabzon, fındığın yaklaşık yüzde 10'unu üretmektedir. Ancak başta ihracat olmak üzere ticarete baktığımızda Trabzon'un payının yıllara göre yüzde 30 ile yüzde 40 arasında değiştiğini görmekteyiz. Bunun anlamı, Trabzon'un dış ticarette net kazanç anlamında ülkemize en çok döviz kazandıran il olmasıdır."

Türkiye'nin gerçek anlamda zenginleşmesinin ihracatın ithalattan fazla olmasıyla mümkün olabileceğinin altını çizen Köleoğlu, Trabzon'a bu ayrıcalığı tanıyan ürünlerin başında ise fındık geldiğini kaydetti. Fındıkta bugünkü sistemin güçlenmesi, üreticinin yüksek rekolte yıllarında mağdur olmaması için lisanslı depoculuk ile ürün borsacılığı sisteminin mutlaka hayata geçirilmesi gerektiğine işaret eden Köleoğlu, "Aslında bugün uygulanmak istenen sistem, bundan 50 yıl önce Trabzon Ticaret Borsası'nda uygulanmıştır. Şimdi ne ilginçtir ki, hemen hemen buna benzer sistemi uygulamaya koymak için çaba sarf ediyoruz." diye konuştu.