Rusya ve Ukrayna'yı Karadeniz'e bağlayan Kerç Boğazı'nın tamemen buzla kaplanması ve boğaz trafiğinin buz nedeniyle durması Trabzon'u ve bölgeyi vuruyor.
Günebakış'tan Bahadır Öktem'in haberine göre, Trabzonlu kömür firmaları gemilerinin gelmemesi üzerine fors majör 'zorlayıcı sebebep' ilan etmek zorunda kaldı.



BUZ KALINDIĞI 40 CM
Trabzon Liman İşletme Müdürü Muzaffer Ermiş, liman girişlerinde %80 azalma olduğunu belirterek, Kerç Boğazı'nda ki buz kalındığının 40 cm olduğunu ve kırılamadığı için gemilerin çalşamadığını söyledi.

LİMANA GELEN GEMİ SAYISI YÜZDE 80 AZALDI
Ermiş şöyle devam etti: "Her yıl bu boğaz ortalama 15 cm buz tutardı. Buzkıranlarla bu buzlor kolayca kırılır, gemilere kanal halinde yol açılırdı. Ancak bu yıl kalınlık 40 cm'yi buldu. En önemlisi her yıl 10-15 gün sıkıntı yaşanan boğazda bu yılki donma işi çok uzadı. Yaklaşık 15 gündür Kerç bozağında hayat durdu ve meteoroloik verilere göre en az 20 gün daha bu sıkıntının yaşanması bekleniyor. Buz kırınlar güçlükle çalışıyor, kanal açma işlemi çok yavaş ilerliyor. Günlerdir gemiler boğazın iki yanında bekliyor. Limanımıza gelen gemi sayısı son haftada bu nedenle yüzde 70-80 azaldı. Ülke genelindeki limanlarda da durum aynı" dedi.

İŞLETMELER: ZORDAYIZ
Kömür İşletmeleri gemi sahiplerinin kırılan buz kanalanıdan geçmek istemediğini belirterek, "Her açıdan zor bir süreçteyiz. Tek beklentimiz havaların ısınması ve buz kalınığının azalması" dediler.

ISINMA MART'I BULABİLİR
Öte yanndan kömürsüz kalma endişesiyle karşı karşıya olan Trabzon ve bölgede her hangi bir tedbir alınmadığı öğrenildi. Yetkililer havaların ısınmasının mart ortalarını bulabileceğini ve bölgede ciddi bir kömür sendromu yaşanabileceğini kaydetti.