ABD’de borsa ve iş dünyasının gazetesi Wall Street Journal, Fitch’in not artırımı karşısında Türk yetkililerinin “tepeden bakan” bir tonla konuştuklarını öne sürerken “Ankara’nın, hükümete göre not artırımı sayesinde Türkiye’nin 32 milyar dolarlık ek yabancı yatırımı alabilecek olmasına rağmen soğuk tepki gösterdiğini” savundu. Wall Street Journal, “Türkiye’nin “kızğınlığının” altında derecelendirme kuruluşlarının ülkeye karşı taraflı oldukları inancı yattığını düşünüyor. Türk yetkililerinin derecelendirme kuruluşlarının 780 milyar dolarlık bir ekonomi olan Türkiye’ye, Portekiz ve İrlanda gibi ülkelerle aynı notu vermelerinin haksızlık olduğunu söylediklerini kaydeden gazete, bu çerçevede Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın altı ay önce bu kuruluşları tanımamakla “tehdit ettiğini” anımsatıyor.

Haberde Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın not artırımının “geç kalmış bir hakkın teslimi” olduğu sözlerine dikkat çekildikten sonra Londra’da Standard Bank PLC yükselen piyasalar araştırma bölümü başkanı olan Tim Ash gibi bazı iktisatçıların da bir yılı aşkın bir süre için Türkiye’ye yatırım notunun verilmesini gerektiğini savundukları anımsatıldı.

“TÜRKİYE OYNAKLIĞA DAHA EĞİLİMLİ”

Haberde “Hükümetin tüm övünmelerine rağmen, Fitch raporunda Türkiye’nin ekonomisinin, yatırım yapılabilir notu olan diğer ülkelerine göre oynaklığa (volatility) daha eğilimli olduğu uyarısını yaptı. Merkezi New York’ta olan şirket, ‘bir nokta’da bir finansal şok ve resesyonunun olası olduğunu söyledi” deniliyor.

“NAKİT GİRİŞİ SPEKÜLASYONU İÇİN HENÜZ ERKEN”

Türkiye’nin başlıca sorunlarından birinin cari açık olduğu belirtilen haberde not artırımı ardından dış fon çekme yeteneği iyileşeceği için cari açığın finansmanının etkileneceği görüşlerine yer verilerek şu görüşler dile getiriliyor.

“Türkiye’ye yönelik nakit girişi konusunda spekülasyon yapmak için henüz erken olabilir. Fonların çoğu, bir ülkenin varlıklarına yatırım yapmadan önce üç başlıca derecelendirme kuruluşundan en az ikisinin yatırım notu vermesini gerekli sayıyor.” Haberde bu bağlamda Moody’s’in 2013 yılında Türkiye’nin notunu "yatırım düzeyine" çıkartabileceğine de dikkat çekiliyor.