Yarcan yaptığı açıklamada, bankaların kredi hacminin yüzde 15 büyümesinin beklendiğini, bu büyüme yüzde 15'i aşacak gibi bir performansta giderse, enflasyonu risk unsuru haline getireceği için Merkez Bankasının piyasadaki likiditeyi çekeceğini, zorunlu karşılık artışı gibi politika araçlarını daha yoğun kullanacağını kaydetti.

Mevduat faiz oranlarının kalıcı olacağını ve ilk yarıda artması için bir sebep olmadığını ifade eden Yarcan, ''Yılın son çeyreğinde faizlerde bir miktar yukarı yönlü hareket bekliyoruz. Son çeyrekte yüzde 0,70-0,75'i geçmeyeceğini öngörüyoruz. Enflasyon biraz artarsa, faiz de yukarı gelir diye düşünüyorum'' değerlendirmesini yaptı.

Yarcan, Merkez Bankasının faiz koridorunu daha da aşağı indireceğini düşünmediğini dile getirerek, ''Makro ihtiyati zorunlu karşılıklar cephesinde kredi büyümesiyle ilgili tedbirler, bu senenin ağırlıklı gündemi olacak gibi gözüküyor'' dedi.

''Ücret ve komisyon gelirleri artık düşmez''

Ücret ve komisyon gelirlerine ilişkin soruya da Yarcan, ''Artık düşmez. Aracı kurumlar için en iyi gelir kaynağı hisse senedi. Buradan daha inecek yer yok. Sektörün yarıya yakınının zarar ettiği bir ortamda, gelirleri indirecek cesaretlerinin olduğunu düşünmüyorum. Ücret ve komisyonların inmesi için sebep de yok. Maliyetler de belli. Bununla bu çark dönmez. Gelir üretmek zor, ancak komisyonlar inmez'' yanıtını verdi.

Yabancıların piyasaların ana yönünde belirleyici olduğuna dikkati çeken Yarcan, şunları kaydetti:

''Yabancıların, işlem hacimlerinde katkıları yok ama emanetteki büyüklük onların. Borsanın piyasa değerinin yüzde 67'sini yabancılar elinde bulunduruyor. Onların ufacık hareketi bile bizi dalgalandırıyor. Türkiye üzerinde çok büyük pozisyonları var. Onların artı-eksi çıkışları inanılmaz belirleyici oluyor. Yabancı yatırımcılar, çalışmalar, analizler yaparak bir yatırıma giriyor. Yerli yatırımcı onları izleyen formatta bulunuyor. 'Yabancı satıyor' lafı bile yerli yatırımcıyı peşinde sürüklüyor. Bir korku yaratıyor. Borsada çok büyük bir iniş çıkış olduğunda, bunun arkasında bir yerli hareket olamaz, bu çok nadir görülüyor. Bu ülkenin tasarruf açığı ve cari açığı var. Bunların finansmanı için de yabancıya ihtiyacımız var.''

İMKB'deki endeks dalgalanmalarına ilişkin de Yarcan, son 10 senede Türkiye'nin çok büyük yol aldığını ve artık İMKB'de 90 binin öngörüldüğünü belirterek, ''Türkiye, 2000'lerde kendi krizini yaratan bir ülkeyken, şimdi dünyada kriz var, Türkiye'yi etkilemiyor'' dedi.