TRABZON (AA) - Türk yaş sebze ve meyve ihracatçılarının, Rusya Federasyonu pazarında yaşanan olumsuzluklardan dolayı yeni pazar arayışlarına hız verdiği bildirildi.Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, Rusya Federasyonu pazarında yaşanan olumsuzluklar ve bu ülkenin yanlı, maksatlı tutumundan dolayı pazarda güven sorunu yaşayan yaş meyve sebze sektörü temsilcisi ihracatçıların alternatif pazar arayışlarına hız verdiğini belirtti. Gürdoğan, bu kapsamda dünyanın en büyük yaş meyve sebze fuarlarından olan ve 3-6 Şubat'ta Almanya'nın Berlin kentinde düzenlenen "Fruit Logistica" fuarına katıldıklarını ifade etti.
Fuarda, Türkiye'nin en büyük yaş meyve sebze firmalarından olan Trabzon merkezli firma Kalyoncu Nakliyat Turizm Ticaret ve Sanayi Şirketi ile Lider Gıda Sanayi ve Dış Ticaret Limited Şirketi'nin stant açtığını anlatan Gürdoğan, "Dünyanın önde gelen sektör fuarlarından olan ve çok sayıda ülkeden yaş meyve ve sebze sektörünün temsilcilerinin ağırlandığı Fruit Logistica Fuarı'na bu yıl rekor düzeyde katılım sağlandığı gözlemlenmiştir. Alanında Avrupa’nın en büyüğü olan söz konusu fuara bu yıl 84 ülkeden 2 bin 800 firma katılırken, fuara Türkiye'den toplam 42 firma katılım sağlamıştır" ifadesini kullandı.
Gürdoğan, fuara DKİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şaban Turgut ile katıldığını belirterek, şunları kaydetti:
"Fuara katılım sağlayan firmalarımıza ait stantlara Avrupa Birliği ülkelerinden gelen yaş meyve sebze ithalatçı ve tedarikçileri yoğun ilgi göstermektedir. Türkiye, geçen yıl 3,3 milyon ton yaş meyve ve sebze ihracatından 2,1 milyar dolarlık gelir elde etti. Sektörün en çok ihracat yaptığı ilk üç ülke 877 milyon dolar ile Rusya Federasyonu, 264 milyon dolar ile Irak ve 157 milyon dolar ile Almanya. Bunun dikkate alınması gerekir. Katılımcı firmalarımız Rusya Federasyonu ile yaş meyve sebze ihracatında yaşanan olumsuzluklar nedeniyle yeni pazar arayışları kapsamında daha güvenilir ve istikrarlı olan Avrupa pazarına yöneldi.Bu kapsamda da hızlı şekilde yeni pazar çeşitlenmesine gideceğiz."
Gürdoğan, sektörün öncüsü firmaların da Avrupa Birliği pazarının Rusya Federasyonu’na göre çok güvenli ve istikrarlı pazar olması nedeniyle yeni pazarlara yönelme programları neticesinde bu pazara odaklanılmasının planlandığını söyledi. Gürdoğan, fuarda aldıkları ilgiden çok memnun kaldıklarını, sektördeki Türk firmaların bundan sonra başta Almanya olmak üzere Avrupa hinterlandı ülke pazarlarına daha fazla yoğunlaşacağını sözlerine ekledi.