Toplantıda ASO'ya üye sanayicilerin soru ve taleplerini dinleyen Mehdi Eker, gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Ankara'ya 2013 yılına yetişecek şekilde Türkiye'nin sayılı botanik bahçelerinden birinin kurulacağını aktaran Eker, "2 bin dekar üzerinde 83 milyon liralık bir bütçeyle botanik bahçesi kuruyoruz. Ayrıca Ankara'da organize hayvancılık bölgesi vardı. Onu Tarım Bakanlığı bünyesine aldık." şeklinde konuştu.

22 ilde tarımı destekleme kurumu açtıklarını bildiren Eker, "3 milyon Euro'luk yatırım bütçeli tarım hayvancılık ve kırsal kalkınma adı altında bir proje getiriyoruz. Bir buçuk milyon Euro hibe alabilecek bir ajans olacak. Bu şekilde tarım ve hayvancılık sektörünü canlandırmayı hedefliyoruz." diye konuştu.

Toplantıda sanayicilerin 'Türkiye'deki ekmek üretimimiz neden bu kadar kötü. Unumuz mu iyi değil yoksa pişirme yöntemini mi bilmiyoruz?" sorularına muhatap olan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı, "Kaliteli ekmek üretmek için, ekmekteki tuz oranını yüzde 25 azaltırken kepek oranını yüzde 20 artırdık. Ekmek satılan yerlerde tam buğday ekmeği bulundurma koşulu getirdik. Bu sayede buğday ekmeği tüketimini teşvik etmeyi amaçladık." cevabını verdi.

Gıda ile ilgili denetimin toplumun her kesimini ilgilendirdiğini vurgulayan Mehdi Eker, vatandaşın herhangi bir usulsüzlük gördüğü durumda 174 nolu gıda ihbar hattını araması gerektiğini dile getirdi.  Gıda ihbar hattın 7 gün 24 saat açık olduğunu belirten Bakan, hattın açıldığı günden bu yana yaklaşık 700 bin çağrı karşıladığını söyledi.

Türkiye'nin yaklaşık 30 yıldır yoğurt mayasını ithal ettiğini, bunu aşmak için sanayicileri yerli yoğurt mayası üretmeye teşvik ettiğini kaydeden Mehdi Eker, artık sanayicilerin yerli yoğurt mayasını üretmeye başladıklarını vurguladı. Bakan, geçen ay yerli mayanın tanıtımını yaptıklarını dile getirdi.

2023 TARIMSAL GSYİH HEDEFİ 150 MİLYAR DOLAR

2023 yılında tarımsal Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH)'nın 150 milyar dolara çıkmasını hedeflediklerini duyuran Bakan Eker, tarımsal ihracatın da 40 milyar dolar seviyesine yükselmesini beklediklerini söyledi. 2011 yılı tarımsal GSYİH'nın oranı yüzde 61,8 oldu. İstihdamdaki payı ise 6,5 milyon insan ile yüzde 25 oranına çıktı.

TÜRKİYE'NİN İLK EXPOSU 2016 YILINDA

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı, Türkiye için tarımın önemine değinirken, "Türkiye'de tarım o kadar önemli ki 2016 yılında Antalya'da açılacak olan ilk exponun konusu tarımla ilgili olacak. Bu expo 160 yıl sonra ilk kez oluyor ve Türkiye'nin ilk Expo'su tarımla ilgili olacak." ifadelerini kullandı.