Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "4-5 altın yılımız var, 2020’den önce yerli otomobili çıkarmayı hedefliyoruz, üç boyutlu çalışma yürütüyoruz" dedi.
Bakan Işık, bir televizyon kanalında gündeme ilişkin soruları cevaplandı. Işık’a yöneltilen ilk soru bugün açıklanan sanayi üretim endeksi sonuçları oldu. Rakamları değerlendiren Bakan Işık, "Önceki yıla göre binde 7 artış var, beklentilerimizi karşılamıyor ama yavaşlama var, düşüş yok. Avrupa’da resesyon tehlikesi var, Rusya-Ukrayna gerilimi var, güneyde ciddi çalkantı var. Böyle bir dönemde ihracatı artırmayı bırakın sabit tutmak bile avantaj, bu rakamlar ciddi rakamlar. Aralık ayı Kasım’dan daha iyi olacak diye bekliyoruz. İhracatta artış var ve yüzde 3 büyümede yakalarız" ifadelerini kullandı.

PETROL FİYATLARI
Petrol fiyatlarına ilişkin soru üzerine Bakan Işık, "2015 geçen yıldan iyi olacak. Orta vadeli programda büyüme yüzde 4 olarak öngörülüyor ama petrol fiyatları ile cari açığın tehlike olmaktan çıkabilir, iç tüketimin kontrolüyle yüzde 4’ün üzerine çıkabilir, bu benim kişisel kanaatim" dedi.
Işık, petrol fiyatlarının düşmesinin cari açık riskini azaltacağını, dolayısıyla iç tüketimi baskılamaya gerek olmadan ekonomide Türkiye’nin frenden ayağını yavaş yavaş çekebileceğini belirtti.
Merak edilen konulardan olan Merkez Bankası’nın faiz politikasına dair soru üzerine Işık, "Merkez Bankası enflasyon düştükçe kararları proaktif almaya çalışıyor. Faizlerin düşmesi üretim üzerindeki baskıyı azaltacağı için enflasyona da etki edecek, bu bir sebep sonuç ilişkisi. Böyle olunca iç talep canlanıyor, Merkez Bankası’nın faiz düşürme işinde daha proaktif davranacağını düşünüyorum. Faizlerin imalat sanayiinde yükü var, fiyatlara yansıyor, sonra enflasyon artıyor" diye konuştu.

“2020’DEN ÖNCE YERLİ OTOMOBİLİ ÇIKARMAYI HEDEFLİYORUZ”
Yerli otomobil konusunda Türkiye’nin hiç bu kadar kararlı olmadığına dikkat çeken Bakan Işık, "Türkiye’de Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatından itibaren ilk defa bir hükümet bu kadar kararlı. Hükümet olarak yerli marka oluşturmak için çalışıyoruz, bu konuda istekli herkesi destekleyeceğiz. Bugün geldiğimiz noktada global firmalarla işbirliği yapanların aktif desteğini beklemiyoruz, otomotiv yan sanayiinden de babayiğidi realist bulmuyoruz, yol haritamız belli. İçten yanmalı motorda rekabet şansımız yok, otomotiv makas değiştiriyor, elektrikli araçlar dönemi yaygınlaşıyor. 4-5 altın yılımız var, 2020’den önce yerli otomobili çıkarmayı hedefliyoruz. Üç boyutlu çalışma yürütüyoruz, TÜBİTAK, Ar-Ge oto mükemmeliyet merkezini kuracak. Ticarileşmesi için mühendislik ve dizayn şirketinin oluşturulması ve üretim olacak" açıklamasında bulundu.
(İHA)