Avrupa'da siyaset ve ekonomi dünyası nefesini tuttu, Yunanistan'daki seçimin sonucunu bekliyor.

Yunanistan'ın AB ve Avro bölgesindeki kaderinin belirlendiği seçimlerden ilk sonuçlar gelmeye başladı. İlk sonuçlara göre Yeni Demokrasi Partisi oyların yüzde 30.5'ini SYRIZA ise yüzde 26'sını alıyor. PASOK'un ise yüzde 12.9 oy alması bekleniyor.

Bu sonuçla, AB ve IMF ile imzalanan kredi anlaşmalarının sürdürülmesinden yana olan muhafazakar Yeni Demokrasi Partisi (ND) ve sosyalist PASOK koalisyon hükümeti kuracak vekil sayısına ulaşabiliyor.

6 Mayıs'ta yapılan seçimlerde hükümetin kurulamadığı Yunanistan, bugün bir kez daha sandık başına gitti.

"Avro mu? Drahmi mi?"

Yunan halk seçimde bir anlamda "Avro mu? Drahmi mi?" sorusuna da cevap vermiş olacak.
Çünkü Syriza'nın iktidar olması halinde, Yunanistan'ın Avro bölgesinden çıkarak eski para birimi drahmiye döneceği tahmin ediliyor. Piyasalarda da, Syriza'nın iktidara gelmesi halinde kurtarma planını iptal etmesinden endişe ediliyor.

Tek Başına İktidar Hayal

Merkez sağ Yeni Demokrasi ile Radikal Sol Koalisyonu Syriza'nın birincilik için yarıştığı seçimlerde, herhangi bir partinin tek başına iktidar çoğunluğunu sağlaması beklenmiyor.

Oyların yüzde 18'inin sayılmasının ardından yapılan tahminlere göre, oy oranı yüzde 30.5 olarak hesaplanan ND, 131 milletvekili çıkaracak.

AB ve IMF'le yapılan anlaşmalar karşılığında dayatılan kemer sıkma önlemlerine karşı olan Radikal Sol Koalisyon'un (SYRIZA) oylarının yüzde 26 olacağı tahmin ediliyor. SYRIZA'nın öngörülen vekil sayısı ise 69.

İlk sonuçlara göre, yapılan uluslararası kredi anlaşmalarını destekleyen PASOK'un ise yüzde 12.9 oy oranı ile 34 sandalye kazanması bekleniyor.

ND ve PASOK Koalisyonu Mümkün

Bu sonuçlara göre yapılan hesaplamalar, ND ve PASOK'un 300 sandalyeli parlamentodaki toplam vekil sayısının 165 olduğuna işaret ediyor.

Sandık Başı Anketine Göre de Yeni Demokrasi Partisi Önde

Sandık çıkışı sonuçlarına göre de muhafazakar Yeni Demokrasi Partisi (ND) az farkla önde gidiyor.
Sandık çıkışı anketlerinde, Radikal Sol Koalisyon SYRİZA ikinci sırada yer alırken, sosyalist PASOK partisi üçüncü sırada bulunuyor. Anketler ırkçı Altın Şafak Partisi'nin parlamentoya girebilecek yeterli oyu aldığını gösteriyor.

Seçimlere katılan 7 partinin yüzde 3;lük ülke barajını aşarak parlamentoya girmeye hak kazandığı anket sonuçlarına göre, Yeni Demokrasi Partisi'nin oyların yüzde 27,5 ila 30,5'ini SYRİZA;nın 27 ila 30;unu, PASOK'un yüzde 10 ila 12'sini, Bağımsız Yunanlılar ile Altın Şafak'ın, yüzde 6 ila 7,5'ini, Demokratik Sol'un (DİMAR) yüzde 5,5 ila 6,5'ini ve Yunanistan Komünist Parti'sinin (KKE) de 5 ila 6'sını alacağı tahmin ediliyor.
Yunanistan'da 6 Mayıs'ta yapılan erken genel seçimlerin ardından hükümet kurulamaması üzerine, bugün yaklaşık 10 milyon seçmen yeniden sandık başına gitmişti.

Batı Trakya Türkleri Umutlu

Yunanistan'da yaşayan Batı Trakya Türkleri de kendi milletvekillerini seçmeyi hedefliyor.

Batı Trakya Türkleri'nin 6 Mayıs seçimlerindeki gibi parlamentoya en az 3 vekil göndermesine kesin gözüyle bakılıyor.