Yurt dışı üretici fiyat endeksi aylık yüzde 0,31 arttı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2014 yılı Eylül ayı ’Yurt dışı Üretici Fiyat Endeksi’ni açıkladı. Buna göre, ülke sınırları içinde üretimi yapılarak yurt dışına ihraç edilen malların üretici fiyatlarındaki değişimi ölçen yurt dışı üretici fiyat endeksi (YD-ÜFE), 2014 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 0,31 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 3,60 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,88 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 15,03 artış gösterdi.
Sanayinin iki sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 0,26 düşüş, imalat sanayi sektöründe ise yüzde 0,32 artış olarak gerçekleşti.
Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler; gıda ürünleri (yüzde 2,81), ana metaller (yüzde 2,51), bilgisayarlar ile elektronik ve optik ürünler (yüzde 1,45) alt sektörleridir. Buna karşılık motorlu kara taşıtları, treyler (römork) ve yarı treyler (yarı römork) (yüzde -1,74), kok ve rafine petrol ürünleri (yüzde -1,35) ve metal cevherleri (yüzde -1,16) bir önceki aya göre endekslerin en fazla düşüş gösterdiği alt sektörler oldu.
Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2014 yılı Eylül ayında en yüksek aylık artış dayanıksız tüketim malında ve en yüksek yıllık artış ara malında gerçekleşti.
(İHA)