Para piyasalarında son dönemlerde yaşanan sert dalgalanmalar, insanları yeni yatırım araçlarına yönlendirmeye başladı. Bu yatırım araçlarının başında da kripto para yer alıyor.

Kripto paranın yaygınlaşması, beraberinde kripto para borsalarında da büyük bir artış yaşanmasına neden oldu. Kripto para alım satımı yapılabilecek sitelerin (borsaların) çoğalmasıyla birlikte, bu borsaların güvenilirliği en önemli kriter olarak öne çıktı. Sayıları hızla artan borsalar arasında, kullanıcı değerlendirmesi  ve borsa nitelikleri dikkate alındığında Türkiyede ve dünyadaki en güvenilir kripto para siteleri şöyle sıralanıyor:

EN GÜVENİLİR 10 BİTCOİN BORSASI

1. Binance: Birçok coin ticareti için olanak sağlayan borsadır. Türkiye’de Binance TR olarak faaliyet gösteriyor. İşlem hacmi ve piyasa değeri açısından Binance, dünyanın en büyük borsası durumunda. Binance’da saniyede yapılan işlem 1 milyon 400 bin seviyesinin üzerinde. Changpeng Zhao tarafından kurulan Binance, Çin’deki düzenlemelerden sonra merkezini Malta’ta taşıdı. 2017 yılındaki kuruluşundan yalnızca bir yol sonra, 2018’de dünyanın işlem hacmi en büyük kripto borsası olmayı başardı.

Binance, kullanıcılarının güvenliğini en üst düzeyde tutmak için çeşitli teknolojik yöntemlerden yararlanıyor: Bir kullanıcı, hesabını oluşturduktan sonra, yüz tanıma, e-posta, SMS ve Google Authenticator gibi güvenlik tedbirlerinden yararlanabilir.

Binance’ı tercihe değer bir borsa haline getiren etmenlerden biri de düşük komisyonlarıdır. Yüzde 0,10’dam başlayan avantajlı komisyonlar sunar. Komisyon oranlarının bu seviyelerde olması nedeniyle hem düşük hem de yüksek likiditeye sahip yatırımcılar için uygun.

Binance, güvenilir kripto para borsaları arasında en iyisi olarak kabul görüyor.

2. Binance TR Binance TR ise 2020 yılında Türk kullanıcıların banka ve kendi para birimleriyle işlem yapabilmesi için açıldı. Binanca TR, Türkiye'deki kullanıcılarının doğrudan banka kanalı aracılığıyla Türk Lirası (TRY) yatırma ve çekme işlemleri yapabilmesi ve TRY işlem çiftleri ile doğrudan kripto para alım satım işlemleri gerçekleştirebilmesi amacıyla açıldı.

Binance TR, piyasadaki en iyi alım satım likiditesi, en güçlü eşleme motoru, en gelişmiş güvenlik araçları, saklama ve risk kontrolleri dahil olmak üzere Binance borsasının (Binance.com) temel işlevleri ile aynen destekleniyor.

Binance borsasının kurucusu Changpeng Zhao, Binance’ın yerle borsa Türkiye’ye piyasasına girişiyle şu yorumu yaptı: “Türkiye, sadece blockchaini benimsemede önde gelen ülkelerden biri değil, aynı zamanda Asya'yı Avrupa'ya bağlayan, küresel ekonomi için de önemli bir köprü piyasa. Binance'in ilk günlerinden bu yana Türkiye'nin kripto dünyasına olan ilgisi ve gelişimi her zaman çok dinamikti.”

Binance’a üye olmak ve işlem yapmak için ilk adım, Binance Global hesabı açmaktır. Üyelikten sonra sonra mobil uygulamadan Binance TR’yi aktif hale getirip kripto para işlemlerine rahatça başlayabilirsiniz.

3. Bittrex: 2012’de ABD merkezli kurulan Bittrex, kıdemli borsalardan biridir.  Kurucuları arasında, deneyimli siber güvenlik uzmanları bulunduğu için en güvenli sitelerden biri olarak kabul görüyor. Kurulduğundan bu yana Bittrex, hiç hacklenmedi, hiçbir müşterisinin parasını kaybetmedi.

Bittrex, tüm işlemler için iki faktörlü kimlik doğrulama kullanıyor. Kullanıcı, işlem için önce şifresini giriyor, ardından cep telefonuna gönderilen doğrulama kodunu giriyor.

Bittrex’in sisteminde toplam paranın yüzde 80-90’lık dilimi offline olarak saklanıyor.

Diğer yandan Bittrex’in öne çıkan diğer özelliği ise hızlı işlem kapasitesine sahip olmasıdır. API seti hızlı ve kolay alım satım olanağı sunuyor.

Botlarla otomatik ticaret için kullanılabilecek kendi API'lerine sahiptir. İleri seviye güvenlik bilgileri, hızlı işlemler ve para çekme 200'den fazla para birimini desteklemesi Bittrex borsasının olumlu yanlarındandır.

 Güvenliğe ve yasalara verdiği önemle dikkat çeken Bittrex, “Kara Para Aklamayı Önleme” ve “Müşterini Tanı” gibi ABD Hükümeti tarafından, dolandırıcılık ve diğer finansal suçları öneme maksadıyla, hazırlanan prosedürlere sıkı biçimde uyuyor.

Bittrex, güvenliğe verdiği özel önem nedeniyle ‘hızlı olmamakla’ eleştiriliyordu. Artan eleştiriler üzerine, ticaret motorunu da yeniledi ve platformu öncekinden yaklaşık 20 kat daha hızlı hale getirdi. Hız sorununu da çözdükten sonra Bittrex, müşteri memnuniyeti en yüksek borsalardan biri oldu.

Bittrex’in artıları arasına, az bilinen alt coinlerle de ticaret yapma olağanı sunuyor olması gösteriliyor. Bunun yanında Bittrex doğrudan banka hesaplarından para yatırma ve çekme işlemlerine de olanak tanıyor.

Mobil cihazlarda akıllı ticaret olacağı da sunan Bittrex, Android ve iOS uygulamaları sayesinde, kullanıcıları hareket halindeyken bile piyasada işlem yapılmasına olanak verir.

4. Bitlo: Bitlo, merkezi İstanbul olan bir kripto para borsasıdır. Bitlo Dijital Varlık Borsası İlker Baş tarafından 2017 yılında kuruldu. 2018 Şubat ayında üye alımlarına başladı. Şirketin, 1 Milyon TL öz sermayesi bulunmaktadır.

Türkiye’deki en büyük beş borsadan biri olan Bitlo, oldukça sağlam bir altyapıya ve güvenlik sistemine sahiptir. Bitlo, Dijital Varlık Borsasındaki tüm dijital paralar offline ve soğuk cüzdanlarda yüksek güvenlik önlemler ile saklanmaktadır. Bitlo, dünya standartlarında güvenlik önlemleri ile güvenli bir biçimde yatırım yapma olanağı sunuyor. Bitlo kullanıcıları, borsanın aktif olduğu günden bu yana güvenlikle ilgili sorun yaşamadı.

Bitlo’da yaklaşık olarak 30 farklı kripto paranın alım satım işlemi minimum tutar şartı olmaksızın yapılabiliyor. Bitlo borsasındaki yatırımcılar, satın aldıkları kripto para birimlerini site  üzerinden satabiliyor ve Türk Lirası olarak banka hesabına direkt olarak çekebiliyor. Bitlo.com sitesinden alınan kripto para birimleri, farklı cüzdan adreslerine ve sitelere gönderilebiliyor. Farklı cüzdan ve sitede bulunan kripto para birimlerini de bitlo.com sitesinde bulunan hesaba çekebiliyor.

Bitlo, kripto para alım satımı yapmadan önce, müşterilerinin kripto paralar hakkında bilgilenmesini sağlamak amacıyla sisteminde ‘rehber’ sayfası bulunduruyor. Bu sayfadan kullanıcılar kripto para birimleri hakkında detaylı bilgilere sahip olabiliyorlar. Bitlo.com’un, bitcoin madenciliğiyle ilgili kavramları açıklayan bilgilendirme sayfası kullanıcılara sözlük hizmeti sunuyor ve doğru kararlı kullanıcılarının doğru kararlar almasına yardımcı oluyor.

Anlaşılır ve pratik bir arayüze sahip Bitlo.com, müşterilerine haftanın her günü, 24 saat müşteri desteği sağlayabiliyor.

Üyelik ve alım satım işlemleri esnasında sitemleri hem telefon doğrulama hem de İki Faktörlü doğrulama ile kullanıcı güvenliği sağlanmaktadır.

5. Crypto.com: 2018’de kurulan ve merkezi Hong Kong olan Crypto.com borsası, 2020’de Türkçe dilinde de hizmet vermeye başladı. Türkçe hizmet verdiği ilk aylarda, Türk müşteriler arasında ‘gecikme’ şikayetleri oluşsa da bu sorununu büyük oranda geride bıraktı.

Dünya genelindeki en yaygın kripto para borsalarından biri olan Crypto, 80’in üzerinde kripto para birimine yatırım yapmaya olanak tanıyor. Crypto borsası, düşük komisyon oranları sayesinde kripto para borsaları arasında en iyi fiyatı veren borsalardan biri olarak dikkat çekiyor.

Güvenlik konusunda en güçlü platformlardan biri olarak gösterilen Crypto.com, “Derinlemesine Savunma” adı verilen sistemleri uygulayan bir borsa olarak biliniyor. Crypto borsasının kullandığı güvenlik sistemleri, güvenlik süreçleriyle ilgili tüm işlere, çok yönlü biçimde dahil edildiği anlamına geliyor. Bu sistemi sayesinde Crypto platformu, dünya üzerinde saldırıya uğramamış birkaç borsadan biridir.

Crypto borsasının uyguladığı güvenlik yöntemlerinin detaylarında; tüm trafiğin otomatik şifrelenmesi, günlük kaydı izleme, otomatik tehdit algılama ve gerçek zamanlı analiz, ağ ve web uygulaması güvenlik duvarı, tüm hizmetler genelinde Bütünleşmiş Taşıma Katmanı Güvenliği (TLS) ile aktarım sırasında kontrollü şifreleme, tüm para çekme işlemleri, şüpheli işlem tutarlarını ve hızlarını gözlemlemek için istek taramasından geçirme, yapay zekâ analiz araçları, soğuk ve sıcak cüzdanlar için katı erişim kontrolü önlemleri, saldırı vektörü ve dış denetim yoluyla sızma testi ve Sorumlu güvenlik açığı ifşası için ‘Hacker One Bug Bounty' programı gibi özellik ve uygulamalar yer alıyor.

Crypto platformu, kullanıcılarının hesaplarını iki faktörlü kimlik doğrulama, bir parola, anahtar parolası, biyometrik (parmak izi ve yüz kimliği), e-posta ve telefon doğrulaması gibi önlemleri kullanmasına olanak veriyor. Bunun yanında platform, DeFi cüzdanını özel anahtarlarla şifrelemeye imkân tanıyor.

Crypto borsası, hizmet tarafında kullanıcı fonlarının tamamını çevrimdışı soğuk depoda tutuyor. Platformun soğuk deposu, emanetçiler aracılığıyla doğrudan ve dolaylı kapsamı, fiziksel hasarı ve üçüncü taraf hırsızlık riskini içeren 500 milyon dolarlık (USD) bir sigorta kapsamına da sahip.

Diğer yandan Visa desteğine de sahip olan Crypto.com, bu sayede banka transferleri, banka kartı ya da kredi kartı ile ödeme olanağını da müşterilerine sunuyor. Bunun yanında, Crypto uygulamasında, DeFi Wallet ile transferler ve swap işlemlerini de kontrol etmek mümkün. Crypto borsasının bir diğer artısı da destek sunulan ülkelerde, kripto para karşılığında oldukça esnek koşullarda kredi alma imkânı sunuyor olması.

Crypto borsası, ödeme opsiyonları arasında kripto paraları da barındıran e-ticaret sitelerinde Crypto.com kullanılabiliyor. Böylece de site sahipleri ödemelerini kripto para cinsinden alabiliyor, tüketiciler de kripto para ile ödeme yapabiliyorlar. 

6. Paribu: Paribu, Türkiye’nin yüksek hacimli kripto para borsalarından biridir. 2016’da kurulan ve 2017’den bu yana kripto alım satım platformu olarak aktif hâlde bulunan Paribu, Türkiye’de en çok tercih edilen piyasalar arasında başta geliyor.

Paribu’nun öne çıkan özellikleri arasında; kolay anlaşılır, yalın ve kullanıcı dostu bir ara yüze sahip olması, hızlı işlem yapabilme olanakları sunması ve üst düzeydeki güvenlik tedbirleri yer alıyor.

Paribu, faaliyete başladığı günden bu yana büyük bir saldırı ile karşı karşıya kalmadı. Herhangi bir saldırı ile karşı karşıya kalmamış, kullanıcı odaklı çözümler sunan bir platformdur. Paribu, güvenlik konusunda herhangi bir açık vermiyor ve kurulduğu günden bu yana güvenlik sistemlerini sürekli geliştiriyor.

Paribu’da; Bitcoin, Ethereum, Litecoin gibi yaygın coinlerin yanı sıra birçok alt coinlerde de işlem yapmak mümkün. Ancak, Türkiye şirketi olan Paribu’da global platformlar kadar çeşitlilik gözlemlenmiyor.

Paribu, günlük olarak 500 bin TL’ye kadar para çekmeye izin veriyor. Bu nedenle küçük ve orta ölçekli yatırımcıların daha fazla tercih ettiği bir platform olarak biliniyor. Bu özelliğine rağmen Paribu, 16 Nisan 2021'de 2,7 milyar dolarlık işlem hacmi ile hem kendi rekorunu kırmış hem de işlem hacmi anlamında global olarak dikkat çekmeyi başardı.

Diğer yandan, yerli bir firma olması sebebi ile iletişime geçmenin de kolay olması, Paribu’nun kullanıcılarına sunduğu avantajlardan biri olarak görülüyor.

Paribu, geniş işlem hacmine erişmiş olmasının ve yüksek güvenlik sistemlerinin dışında, sosyal konulardaki sorumluluğuyla gündeme gelen bir borsa. Paribu borsası, İhtiyaç sahipleri için yardım kampanyaları düzenleyen ve toplumsal yardımlaşma bilincinin güçlenmesine katkıda bulunan AHBAP Platformu’na, gençlerin iyi eğitim alabilmesi için çalışmalar yürüten Toplum Gönüllüleri Vakfı’na, dünyanın dezavantajları bölgeleri için projeler geliştiren ve yoksullukla mücadele eden Sen De Gel Derneği’ne düzenli olarak destek oluyor. Bunun yanı sıra, zor durumdaki çocukların ihtiyaçlarına odaklanan UNICEF Türkiye’ye Paribu üzerinden kripto para ile bağış olanağı sunuyor.

7. Kraken: Dünyadaki en eski kripto para borsalarındandır. Bitcoin’in önemini en başından gören Jesse Powell tarafından San Francisco merkezli kurulan platform, tüm dünyada yüzlerce çalışanıyla birlikte etkin bir hale geldi. Payward Inc.in çatı şirketi altında faaliyet gösteren Kraken, çeşitli para birimlerinde işlem yapılmasına olanak tanıyor. Kraken, yaptığı listemeler ile dikkat çekmeyi başarıyor.

Türkçe desteği de olan Kraken, kolay ve güvenilir bir sitedir. Kurulduğu 2011’den bu yana, güvenlik teknolojilerini sürekli yenileyen Kraken, en sade ara yüze platformlardan biri olmasıdır. Özellikle yeni hesap açan traderlar için daha elverişli kullanım olanakları sunar.

Kraken; çok iyi seviye güvenliği, hızlı işlem olanakları, anlaşılır kullanıma olanak veren mobil uygulaması ve kredi kartıyla işlem yapma seçenekleri ile öne çıkıyor.

Bu makalenin hazırlandığı sırada, Kraken şu para birimleriyle işlem yapılmasına izin veriyor: Amerikan Doları (USD) Japon Yeni (JPY) Kanada Doları (CAD) Euro (EUR) Avustralya Doları (AUD) İsviçre Frangı (CHF)

8. BtcTurk: BtcTurk, 2013 yılında Türk lirası ile Bitcoin alım satım işleminin gerçekleştirildiği platfrom olarak kuruldu. Türkiye'nin Türk lirası tabanlı ilk kriptopara alım satım borsasıdır. 1 Temmuz 2013 tarihinde iş insanı Kerem Tibuk tarafından kurulan BtcTurk, 2018 yılında QNB Finansinvest CEO'su Özgür Güneri tarafından devralınmıştır.

BtcTurk güvenilik alt yapısıyla ilgili kendini son yıllarda geliştirdi. Ancak, daha önce bir süreliğine hizmetleri durmuştur. Hizmetlerin durduğu bu dönemde kullanıcılar çok fazlasıyla şikâyette bulunmuştu. Fakat özellikle devredildikten sonra BtcTurk, fazlasıyla geliştirildi ve güvenlik konusunda getirdiği yenilikleri ile kullanıcılarının güvenini yeniden kazanmayı başardı. Sitede kullanıcı bilgilerinin güvende kalması için, 2FA (iki faktörlü doğrulama), SMS doğrulama ve e-posta doğrulama gibi güvenlik önlemleri kullanılıyor.

BtcTurk, son yıllarda güvenlik konularında kendini geliştirmiş olsa da yüksek komisyon kesintileri yapması en büyük dezavantajı olarak görülüyor. BtcTurk kullanıcılarının şikâyet ettikleri başka bir konu ise piyasanın hareketlilik kazandığı zamanlarda uygulamanın donması ya da bir süreliğine işlem yapamamaları.

9. HitBTC: HitBTC, Hong Kong merkezli kripto para borsasıdır. 2013’te kurulan borsa, dünyanın en iyi 10 şifreleme alışverişi borsalarından biri olarak gösteriliyor. Günde 500 milyon dolar ortalama işlem hacmine sahip HitBTC’nin güvenlik önlemleri arasında; soğuk depo, 2 faktörlü kimlik doğrulama ve geliştirilmiş şifreleme teknolojisi gibi farklı yöntemler yer alıyor.

HitBTC, çeşitli para birimleri ve geniş alt coin yelpazesine sahip olmasıyla da öne çıkıyor. Detaylı bilgiler içeren ara yüzüne rağmen zor olmayan bir kullanım deneyimi sunuyor. Eşleştirilmiş ticaret özelliği sayesinde de kullanıcılarının karar vermesine yardımcı oluyor.

HitBTC’nin olumlu yanları bir hayli fazla olsa da bazı dezavantajları not ediliyor. Bunlar arasında, destek hizmetlerinde yavaşlık, yeni başlayanlar için uygun olmama, işlem ücretleri ve para çekmeyle ilgili yaşanabilecek sorunlar gösteriliyor.

10. Koinim: Koinim kripto para borsası, 2013 yılında kurulan İstanbul merkezli bir platformdur. Koinim, Bilişim AŞ şirket adıyla hizmet veren borsanın yönetim ofisi, Beşiktaş’taki Yapı Kredi Plaza’sında bulunuyor.

Koinim borsası henüz gelişim aşamasındayken her türlü saldırı senaryosunu göz önüne alarak kuruldu. Bu nedenle, yüksek güvenlikli kripto para borsalarından biri olarak kabul görüyor. Kolay üye olunabilmesi, hız ve konfor açısından bir avantaj olarak gösteriliyor. Yüksek işlem hızı da Koinim borsasısın olumlu yanlarına yazılan bir özelliği.

Konim borsasının olumsuz olarak gösterilen yanları da var. Bunlar arasında sınırlı sayıda alt coin işlemene izin vermesi gösteriliyor. Diğer yandan bazı Koinim kullanıcıları, zaman zaman para çekme işlemlerinde gecikme yaşadıklarından da şikâyet ediyor.