Nesneler arası iletişimi temel alana ve ilk defa 2011 yılında Almanya’da bir teknoloji fuarında tanıtımı yapılan Endüstri 4.0 sanayide yeni bir devrim olarak nitelendirilebilir. Bu sistem sayesinde hem üretim verimliliği yükselmekte hem de çok daha hızlı bir şekilde sorunlar tespit edilip üstesinden kolaylıkla gelinmektedir. Bu şekilde kurulan ağlarda çevre birimleri ve sensörler yardımıyla bütün sürecin takip edilmesi sağlanmaktadır. Olası ısı artışları ya da bir makinenin yaşadığı problem çok geç olmadan görülebilmektedir. Bu durum özellikle üretim ağırlıklı sistemlerde karlılığı oldukça artırmaktadır.

Sistemler sadece insanlara bilgi vermekle kalmamakta aynı zamanda kendi içlerinde de bilgi alışverişinde bulunmaktadır. Bu sayede tek bir noktadan birlikte çalışan bütün sistemler izlenebilmektedir. Aynı zamanda bu sistemlerden anlık olarak raporlar almakta mümkündür. Bu sayede sistemin verimliliği an be an takip edilebilmektedir. Tamamen dijital bir altyapı üzerinden bütün işlemler gerçekleştirildiğinin alınan raporlar diğer birimler ile kolayca paylaşılabilmekte ve bu sayede farklı senaryolara hızlı bir şekilde adapte olmak mümkün olmaktadır. Üstelik endüstri 4.0 geçmek için sıfırdan sistem kurmak yerine elinizde ki sistemi akıllı hale getirebilirsiniz.

Endüstri 4.0 Nedir?

Endüstri 4.0 nedir? Oldukça başarılı sonuçlar veren endüstri 4.0 sisteminin ne olduğunu anlatmak için oldukça uzun makalelere ihtiyaç duyulmaktadır. Çünkü birçok yapıya uygulanabilen sistemin kısa bir tanımlamasını yapmak oldukça zordur. Bu sistemde nesnelerin, siber fiziksel makinelerin ve hizmetin dijital olarak işletilmesi sağlanmaktadır. Kendi kendini kontrol edebilen ve gerektiğini alarm verebilen yada istenildiği zaman bütün çalışmanın raporunu sunabilen sistem binlerce kişiyle ancak sağlanabilecek bilgi ağını bilgisayar yardımıyla oldukça sade hale getirmektedir. Bu nedenle bu sistemler insan gücü ihtiyacını da oldukça azaltmaktadır.

Genelde bu yeni sistemde makine gücünden yararlanılmaktadır. Böylece maliyetler çok daha azalmakta hata oranı oldukça düşmektedir. İnsanlı sistemlere göre çok daha güvenli olduğunu söylemek mümkündür. Bu sistemin daha çok başında olduğumuzdan dolayı ilerleyen zamanlarda sistemde büyük değişiklikler olacağı düşünülmektedir. Zamanla endüstri 4.0 sistemi sayesinde büyük üretim fabrikalarının yerini çok daha kompakt bir yapıya bırakacağı düşülmektedir. Böylece üretimi elinde tutan teken firmalarında azalacağı ve çok daha bireysel bir üretim yapısının oluşacağı düşülmektedir.

Akıllı Ulaşım Sistemleri

Dünya üzerinde ki insan sayısının artması ve şehirlerin kalabalıklaşması ile birlikte artık ulaşım sistemlerinde de endüstri 4.0 teknolojisine geçilmeye başlanmıştır. Çünkü aynı anda binlerce kişinin kullandığı toplu taşıma sistemlerini ve şehir trafiğini elle kontrol etmek oldukça zorlu bir hale gelmiştir.

Örneğin günümüzde kullandığımız metro sistemleri içinde bir kontrolör bulunmasına rağmen büyük oranda otomatik bir şekilde işlemektedir. Sistemi kontrol eden kişiler sadece anlık yoğunluğu görebilmekte ve birbiri ardına kalkan trenler otomatik sistemler sayesinde hatasız bir şekilde zaman kaybetmekten insanları duraktan durağa götürebilmektedir. Akıllı ulaşım sistemleri sayesinde üst düzeyde bir hizmeti almanız mümkün hale gelecektir.

Bütün sistemler birbiriyle haberleştiği için kaza ihtimali neredeyse sıfır olmaktadır. Aynı şekilde şehir içi ışıklandırma sistemleri ve trafik akıllı hale geldiğinden kameralar ve sensörler ile izlenebilmektedir. Bu bilgiler aynı zamanda insanlarla paylaşılarak onların karar verme süreçleri daha kolaylaştırılmaktadır. Siz fark etmeden arka planda yoğunluğun kontrol edilmesi için trafik ışıkları ayarlanmaktadır.

Yaşanan kazalar kameralar tarafından görüldüğünde olay yerine hızlıca ekipler yönlendirilmekte ve işleyen trafiğin uzun süreler aksamasının önüne geçilmektedir. Dijital hale getirilmiş ulaşım sistemleri sayesinde insanların günlük yaşamları daha konforlu hale gelmektedir. İsim Platform akıllı ulaşım sistemlerine dair kapsamlı fırsatları sizlerle buluşturmaktadır.