Trabzon’un tarihi Pazarkapı sahiline kazandırılan dev külliye ve cami projesi, 11 Temmuz 2025’te Cuma namazına müteakip halkın hizmetine açılıyor.

Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Dr. Erdoğan Bayraktar tarafından hiçbir kamu katkısı alınmadan, tamamen kendi imkanlarıyla inşa edilen Hanife Hatun Camii ve Külliyesi, Trabzon’a mimari ve manevi anlamda iz bırakan nadide eserlerden biri olmaya aday.

Ekran Resmi 2025 06 24 11.36.49

Yaklaşık 26 bin metrekarelik alana kurulan yapı; sadece ibadet değil, aynı zamanda eğitim ve sosyal yaşam alanlarıyla da dikkat çekiyor. Bayraktar’ın annesi Hacı Hanife Bayraktar’ın adına ithafen inşa edilen külliye, onun memleketine duyduğu vefanın en büyük göstergesi olarak yorumlanıyor.

Dev bir kompleks, mimari bir şaheser

Caminin kapalı alanı 7.700 kişilik, dış avlularla birlikte ise toplamda 15.000 kişiye aynı anda ibadet etme imkanı sunuyor. 15.833 m²’lik inşaat alanında yer alan harim, 5.416 m²; kadın mahfili ise 1.195 m² büyüklüğünde.
22 metre çapında ve 42 metre yüksekliğindeki kubbesi ile görkemli bir siluet sunan yapının dört minaresi de 78,5 metre uzunluğunda inşa edildi. Camide 250 pencere yer alırken, 8 metre çapındaki ana avize, ışık ve ihtişamı bir araya getiriyor.

Mimari çizgilerde Osmanlı ve Selçuklu izleri hâkim. Bu klasik motifler modern mimarlıkla harmanlanarak Trabzon silüetine yeni bir kimlik kazandırıyor.

Ekran Resmi 2025 06 24 11.36.57

Külliye sadece cami değil; bir medeniyet vizyonu

Hanife Hatun Külliyesi, sadece ibadete değil; eğitim ve sosyal hayata da hitap ediyor. Bodrum katta 15 atölye, 14 derslik, 700 kişilik konferans salonu, 500 kişilik aşevi, gasilhane, abdesthaneler ve kapalı otopark gibi alanlar bulunuyor. Böylece cami, bir kültür ve yaşam merkezi haline geliyor. Kitap fuarları, sergiler, sosyal programlar ve eğitim faaliyetleri için tasarlanan bu kompleks, Bayraktar’ın “sadece bir ibadet yeri değil, bir medeniyet tasavvuru” anlayışının ürünü.

Devletten ve bir kuruş almadı, takdire şayan bir adanmışlık

Bayraktar, bu dev eseri tamamen kendi bütçesiyle ve bazı hayırseverlerin katkılarıyla hayata geçirdi. Ne bir sponsorluk aldı, ne bir teşvik. Projenin tamamı kendi imkanlarıyla tamamlandı. Bu yönüyle Hanife Hatun Camii, Türkiye’de özel birey eliyle yapılmış en kapsamlı ibadet ve külliye projelerinden biri konumunda.

Açılış öncesi konuşan Erdoğan Bayraktar, duygularını şöyle dile getirdi:

“Bu eser sadece bir ibadet mekânı değil; aynı zamanda toplumu bir araya getiren, huzurla buluşturan bir yaşam alanı. Allah’a şükürler olsun ki, bu millete borcumu ödemeye çalışıyorum. Anamın adını taşıyan bu camiyle hem ailemize bir vefa gösterdim hem de Trabzon’a kalıcı bir eser bırakmanın huzurunu yaşıyorum. Bu şehir beni büyüttü, bu millet bana sahip çıktı. Bugün sahip olduklarımı bu topraklara borçluyum. Devlette görev yaparken nasıl karşılıksız çalıştıysam, şimdi de aynı inançla bu hizmeti karşılıksız yaptım. Her taşı kendi emeğimizle örülmüş bir yapıdır bu. Takdir halkımızındır.”

Trabzon’un yeni simgesi olacak

Akyazı’dan Hıdırnebi’ye, Boztepe’den sahile kadar şehrin birçok noktasından görünebilen cami, Trabzon’un manevi ve fiziki siluetini dönüştürüyor. Caminin etrafında oluşturulan yeşil alanlar, otoparklar ve çevre düzenlemeleriyle Pazarkapı sahili adeta nefes aldı.

“Hakkı ödenmez bir hizmet”

Bayraktar’ın bu adanmışlığı, kamuoyunda büyük takdir topluyor. Vatandaşlar tarafından “yalnızca projelerde değil, dualarda da adı anılan bir isim” olarak nitelendirilen Bayraktar, memleketine karşılıksız bir armağan bırakmış oldu. Bugün birçok kişinin adını yaşatmak için tabela yarışına girdiği bir dönemde, onun “Bu benim görevim, borcumu ödüyorum” demesi, bu eseri yalnızca mimari değil, ahlaki bir örnek haline getiriyor.

Açılış 11 Temmuz’da

Hanife Hatun Camii ve Külliyesi, 11 Temmuz 2025 Cuma günü düzenlenecek geniş katılımlı törenle resmen açılacak. Törene devlet ve bölge protokolünün yanı sıra vatandaşların da yoğun katılım göstermesi bekleniyor.