Lepistes bakımı ve özellikleri, Lepistesler, bakım kolaylığı nedeniyle yeni başlayanlar tarafından sıklıkla tercih edilen balıklardır. Öte yandan, yeni başlayanlar lepisteslerin bakımını ve özelliklerini çok merak ediyorlar. Lepisteslerin doğal yaşam alanı, insanları görünüşlerine âşık eder ve Güney Amerika olan sazan ailesine aittir.

Lepistes Özellikler Nelerdir?

Lepistes bakımı ve özellikleri, Doğru koşullarda oldukça uzun yaşayabilen Lepistesler, bu özellikleriyle en sevilen akvaryum balıklarından biridir. Lepisteslerin genel özellikleri aşağıdaki gibidir:

  • Lepistesler ortalama 10 ila 20 hafta arasında olgunlaşır
  • Lepistesler hastalıklara karşı çok hassastır. Bu nedenle akvaryumun koşullarına ve temizliğine dikkat etmek gerekir
  • Lepistesler, sazan ailesinden bir balık türüdür
  • Bu tür çok hızlı çoğalır ve muhtemelen bir seferde 15 ila 30 yavru bırakır
  • Çok parlak renkli olan bu balık çok eşlidir
  • Lepistesler diğer birçok balığın aksine yumurtlayarak doğum yapmazlar. Bu balık genç canlı doğum yaparlar, canlı doğuran gurubunda yer alır .
  • lepistesin doğum zamanı 20 ile 30 gün arasındadır. Yani bu balık ortalama  ayda bir doğurur .
  • Bu türün erkekleri dişilerinden çok daha renklidir . Erkek lepistesler genellikle vahşi doğada olduğu gibi dişilerden daha canlıdır. Dişi lepisteslerin rengi erkek lepisteslerinkinden daha mat ve soluktur. Erkeğin kuyruğu ve sırt yüzgeci oldukça görkemlidir
  • Bu türün ömrünün kısa olduğu söylenebilir. Ömürleri uygun şekilde muhafaza edildiğinde 2 ila 2,5 yıl arasında değişir
  • Lepistesler hem etçil hem de otçuldur

Lepistes Bakımı Nasıl Yapılır?

Lepistes bakımı ve özellikleri, akvaryum balıklarında genellikle kısa ömürlü ve hassas balıkların bakımı kolaydır. Bu yüzden kolay olsa bile dikkatli bir bakım gerektirir. Bu balıklar genellikle filtre arızası, aşırı beslenme ve uygun olmayan sıcaklık koşulları nedeniyle hastalanır. Hastalık ölüme yol açabilir. Akvaryum temizliği filtre, sıcaklık ve besleme konularına dâhil edildiğinde uygun akvaryum koşulları elde edilir. Bu koşullar altında lepistes balığının rengi çok daha canlı görünür.

Lepistesin iyi büyümesi ve ömrünün uzaması için su sıcaklığı ve temizliği çok önemlidir.  25 derecelik bir akvaryum sıcaklığı onlar için idealdir. Su sıcaklığı 25 dereceyi geçerse lepistesin ömrü kısalır. Aynı şey burada geçerlidir. Akvaryum sıcaklığı 20 derecenin altına düşerse kolayca hastalanabilirsiniz. Lepistes bakımı ve özellikleri, Lepistesin doğal ortamında birçok bitki var. Bu nedenle bitki mutlaka akvaryumda olmalıdır. Aynı zamanda hızlı üreyen ve larva yiyen türler oldukları için bitkilere ihtiyaç vardır. Bu, yavru köpekler için bir barınak sağlar. Bunu başarmak için de taşları tercih edebilirsiniz.

Lepistes Fiyatları Ne Kadardır?

Bu balığın üretimi kolay olduğu için piyasa değeri düşüktür ve klasik renktedir. Ancak özel renklerde fiyat artışları görülebilir. Bu nedenle çoğu akvaryumcunun ilk tercihi klasik renklerdir. Lepisteslerin kolayca üremesi de fiyatını düşürmektedir. Renkleri gibi boyutları da bazen fiyatları etkiler. Mozaik, Çim, Fil Kulak, Kobra, Albino, Panda gibi farklı türleri vardır. Bu türlerde fiyatı etkilemektedir. 2022 yılı için ortalama lepistes fiyatlarını belirmemiz gerekirse 10 lira ile 60 lira arasında değişmektedir .

Lepistes Hangi Yemi  Yer?

Lepistes bakımı ve özellikleri, Lepistesler hem otobur hem de etobur beslenir. Bu nedenle çok fazla beslenme sorunu yaşamazlar. Hemen hemen her yiyecekle beslenebilirler. Lepisteslerin beslenme kalitesi üremelerini doğrudan etkiler. Örneğin, az miktarda yiyecek doğurganlıklarını azaltır ve çok az yavruları olur. Ayrıca büyümeleri ve canlı renklenmeleri için beslenme sıklığı önemlidir.

Lepistes beslemek için çiğ sebzeler de tercih edilebilir. Salatalık, ıspanak ve bezelye gibi yeşillikler lepisteslere çok yakışacaktır. Lepistesler dâhil birçok balık türü için unutulmaz bir yer; birçok çeşit yemek. Farklı yem türlerinin kullanılması, vitamin ve mineral eksikliklerini giderecek ve balıkları daha sağlıklı hale getirecektir.