Hemoroid veya basur, rektum ve anüste bulunan kan damarlarının şişmesi ve iltihaplanması ile ilişkili bir rahatsızlıktır. Bağırsak hareketleri acı verici bir deneyim haline gelir. Bazen, dışkıya kan eşlik edebilir. Basur, iç ve dış olmak üzere iki tipte olabilir. İç hemoroidlerde, bağırsak hareketlerine kanama eşlik eder. Dış hemoroidlerde ise anüs çevresindeki bölge şişer ve ağrır. Basur tedavisi genellikle evde yapılamaz, kendiliğinden de kolayca geçmez. Ancak yine de beslenme alışkanlıklarınızı düzenleyerek hastalığın seyrini iyileştirebilirsiniz.

Basur Rahatsızlığında Yenilebilecek Yiyecekler

Basur olduğunda ne yiyeceğinizi merak ediyor musunuz? Basurdan muzdarip olsanız da olmasanız da, bol miktarda lif içeren sağlıklı ve dengeli bir diyet uygulamak önemlidir.

Basuru olan kişilerin, yeterli miktarda lif almaları önerilir. Lif, dışkıları daha yumuşak hale getirerek onları dışarı atmayı kolaylaştırır. Su ve meyve suları şeklinde bol sıvı tüketmek de önemlidir. İşte, basur hastalığına iyi gelen 10 yiyecek:

  1. Tam Tahıllar

Kahverengi pirinç, yulaf ve kepekli ekmek gibi kepekli tahılları daha fazla tüketin. Tam tahıllar, çok iyi bir lif kaynağıdır. Bunları yemek, dışkıları daha yumuşak hale getirecek ve dışkı çıkarken yaşadığınız ağrıyı azaltacaktır.

  1. Meyve Suyu

Susuz kalmamak için gün boyunca farklı türlerde meyve suları için. Sadece toksinleri atmakla kalmayacak, meyve sularında bulunan antioksidanlar da şişliği ve ağrıyı azaltacaktır. Meyve suları için tercih edilen meyvelerden bazıları kiraz, yaban mersini ve böğürtlendir. Bu meyveler, aynı zamanda anüste bulunan damarları da güçlendirecektir.

  1. Yeşil Yapraklı Sebzeler

Yeşil yapraklı sebzeleri bolca tüketmek, sindirimi kolaylaştıracaktır. Yeşiller ayrıca, mükemmel bir antioksidan kaynağıdır. Basur hastaları için önerilen sebzelerden bazıları brokoli, lahana, havuç, ıspanak, karnabahar, domates gibi sebzelerdir. Bunlar, basur için önerilen yüksek lifli gıdalar arasındadır.

  1. Meyveler

Antioksidanlar ve besin maddeleri ile dolu olan meyveler, uygun bağırsak hareketini düzenlemeye yardımcı olabilir. Meyveler sağlığınız için iyi olan lif, vitamin ve mineraller içerir. Elma, üzüm, kuru erik ve böğürtlen gibi meyveleri kabukları ile yemek, özellikle basurdan muzdarip olanlar için faydalıdır. Portakal ve muz da diğer seçeneklerdir.

  1. Tavuk Suyu

Tavuk suyu içmek, basur belirtilerinden kurtulmaya da yardımcı olabilir. Aynı zamanda yüksek bir protein kaynağıdır ve bağırsak duvarlarını güçlendirerek şişliği azaltacaktır.

  1. Bitki Çayları

Farklı bitki çayları, basurun doğru şekilde yönetilmesine yardımcı olabilir. Tahrişi yatıştırmaya, iltihabı azaltmaya ve kanamayı azaltmaya yardımcı olur. Karahindiba, bu durum için özellikle etkilidir.

  1. Fasulye

Fasulye, harika bir lif kaynağıdır ve düzenli olarak tüketilmelidir. Siyah fasulye, bezelye ve baklagiller de düzenli olarak yiyebileceğiniz yiyeceklerdir.

  1. Muz

Muz, özel olarak anılması gereken başka bir besindir. Rektum duvarlarındaki iltihaplanmayı azaltarak dışkı geçişini kolaylaştırır. Muz antibakteriyeldir ve daha fazla enfeksiyonu ve anal dokulara zarar gelmesini önler. Muz, basuru önlemek için harika bir besindir.

  1. Yoğurt

Yoğurt, bağırsak sağlığını korumak için en iyi gıdalardan biridir. Kabızlığı azaltır ve basura bağlı ağrıları azaltmak için iyidir.

  1. 10.Kuru İncir

Kuru incir de kabızlığı azaltarak yardımcı olur. Ayrıca, bağırsak kas hareketliliğini iyileştirmeye yardımcıdır ve ekstra baskı uygulamadan dışkıyı geçirmeyi kolaylaştırır.

Artık, basuru önlemek ve tedavi etmek için tüketebileceğiniz besinler hakkında bilgi sahibi olduğunuza göre, bunları daha fazla tükettiğinizden emin olun. Sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve stressiz bir zihin, basuru önlemenin en iyi yollarıdır.

https://inday.com.tr/